Opasna bolesti koju najčešće prenose KRPELJI: Lekari otkrivaju SIMPTOM koji može ukazivati na to da smo zaraženi!

K.Ć. Vesti 03.05.2022 10:55 0

Lajmska bolest je jedna od najpodmuklijih zaraznih bolesti našeg vremena

Opasna bolesti koju najčešće prenose KRPELJI: Lekari otkrivaju SIMPTOM koji može ukazivati na to da smo zaraženi!

Shutterstock

Može da liči, na primer, na sindrom hroničnog umora, što otežava dijagnozu. Migratorni eritem, najkarakterističniji za lajmsku bolest, neće se pojaviti kod svih pacijenata. U međuvremenu, lekari primećuju još jedan simptom koji može ukazivati na to da smo zaraženi.

Prvi i najvažniji simptom Lajmske bolesti – bolesti koju najčešće prenose krpelji – je migratorni eritem . Radi se o rastućem crvenilu prečnika nekoliko centimetara koje se pojavljuje oko mesta ujeda (obično između šestog i 60. dana nakon ujeda krpelja). Često se naziva „ bikovo oko “ jer formira pocrvenelu kožu okruženu bledom kožom sa crvenim rubom spolja.

Opasna bolesti koju najčešće prenose KRPELJI: Lekari otkrivaju SIMPTOM koji može ukazivati na to da smo zaraženi!

Shutterstock

 

 

UPOZORENJE!

Ako niste razvili migratorni eritem nakon ujeda krpelja, to ne znači da nemate lajmsku bolest.

Procenjuje se da ovaj simptom pogađa 70-80 odsto pacijenata. Neki stručnjaci smatraju da to doživljava samo polovina obolelih.

Ostali simptomi lajmske bolesti - obratite pažnju na njih!

Lekari primećuju još jedan, nespecifičan simptom koji može ukazivati na to da smo zaraženi lajmskom bolešću . Radi se o bolu i osećaju ukočenog vrata . Za sada se ne zna tačno zašto se bolest manifestuje upravo kao ukočenost vrata. Moguće je da se spirohete Lajmske bolesti infiltriraju u mišiće, krvne sudove i nerve i izazovu upalu u vidu bola, ukočenosti i grčeva.

Lajmska bolest se često naziva "velikim mimikom". Može imati simptome slične drugim bolestima , kao što je reumatoidni artritis (RA) . Međutim, vredi zapamtiti koji simptomi - pored već pomenutih - treba da nas zabrinjavaju i da budu razlog da se testiramo na lajmsku bolest:

  • osećaj umora i slabosti koji ne nestaju nakon odmora;
  • glavobolja i vrtoglavica;
  • depresivno raspoloženje, razdražljivost;
  • bol u mišićima i zglobovima;
  • moguće je narušiti nerve odgovorne za pravilan vid, pa čest simptom može biti fotosenzibilnost i prolazni poremećaji vida;
  • oštećenje sluha;
  • problemi sa pamćenjem i koncentracijom;
  • promena ponašanja, anksioznost, fobije, depresija , anksioznost;
  • cistitis ;
  • problemi sa redovnim menstruacijama;
  • lezije kože, uključujući osip, psorijazu i atopijski dermatitis.

Neće svi koji su ugrizeni dobiti lajmsku bolest

Neće se svaka osoba koju ugrize zaraženi krpelj razboleti. Rizik od infekcije raste sa vremenom nakon ujeda, pa krpelja treba ukloniti u roku od 12 - 24 sata. Vredi zaštititi krpelja i poslati ga na test na lajmsku bolest. 

Do sada nije razvijena vakcina protiv lajmske bolesti. Bolest se može uspešno lečiti antibioticima, pod uslovom da se rano otkrije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading