Ukoliko imate OVAKAV osećaj u ustima, HITNO posetite lekara: Jedna NEPRIJATANOST je znak za TEŠKU bolest

Vesti 14.06.2022 08:52 0

Demencija je specifična po tome što značajno ometa svakodnevni život, a suva usta su jedan od ranih simptoma ove bolesti.

Ukoliko imate OVAKAV osećaj u ustima, HITNO posetite lekara: Jedna NEPRIJATANOST je znak za TEŠKU bolest

Shutterstock

Kada pomislimo na zdravlje naših zuba, prvo što nam padne na pamet je blistav osmeh i svež dah, iako neka zdravstvena stanja mogu izazvati loš zadah bez obzira na to koliko temeljno peremo zube i čistimo ih koncem. Ipak, oralna higijena je povezana sa našim kompletnim zdravljem na mnogo različitih načina.

Na primer, iako možda nećemo automatski povezati zdravlje zuba sa kardiovaskularnim stanjem, loša oralna higijena je takođe povezana sa većim stopama bolesti srca. Osim toga stanje u našim ustima može ukazati na upozorenja o drugim zdravstvenim problemima, od tumora do hipertenzije. Stručnjaci tvrde da jedan poseban osećaj u ustima može biti jedan od prvih pokazatelja demencije. 

"Demencija je poremećaj koji narušava sposobnost pojedinca da pamti, razmišlja ili donosi odluke“, objašnjava Džim Den, gerijatrijski klinički savetnik i član Upravnog odbora "Senior Helpers-a".

"Demencija nije specifična bolest, već opšti termin koji se koristi za opisivanje grupe simptoma specifičnih za gubitak pamćenja i druga kognitivna oštećenja koja su dovoljno ozbiljna da ometaju sposobnost pojedinca da obavlja svakodnevne aktivnosti", tvrdi stručnjak.

Iako ne postoji lek za demenciju, rano otkrivanje je i dalje važno. "Sa lečenjem i ranom dijagnozom, možda ćete moći da usporite progresiju demencije i održite mentalnu funkciju na duži vremenski period“, kaže Healthline. "Tretmani mogu uključivati lekove, kognitivni trening i terapiju."

Neki rani simptomi demencije mogu se javiti godinama pre nego što se osobi zaista dijagnostikuje bolest. I za razliku od gubitka pamćenja i konfuzije, suva usta su potencijalni indikator koji nije uobičajen simptom kognitivnog pada.

Povećana zaboravnost je opšte poznat simptom demencije, a suva usta su potencijalni rani simptom demencije.

"Iako suva usta nisu jedan od najčešćih prvih znakova demencije, to može biti jedan od prvih pokazatelja“, kaže Rejmond Dačilo, direktor operacija za "C-Care" zdravstvene usluge.

"U početnim fazama, zapamtiti da radite trivijalne zadatke kao što je ispijanje vode, može biti izazov za one sa demencijom, posebno ako stanje još nije dijagnostifikovano", tvrdi Dasilo i dodaje da i nedostatak hidratacije može izazvati smanjenje proizvodnje pljuvačke, što dovodi do suvih usta.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading