Jedna žena na fotografiji je u trenutku SLIKANJA doživela INFARKT: Iako sve izgledaju isto, zbog ovih skrivenih simptoma jedva je PREŽIVELA

M. O. Vesti 25.06.2022 13:30 0

Niko nije ni mogao da nasluti šta joj se dešava

Jedna žena na fotografiji je u trenutku SLIKANJA doživela INFARKT: Iako sve izgledaju isto, zbog ovih skrivenih simptoma jedva je PREŽIVELA

PRIVATNA ARHIVA/LINDA JOHNS

Žena po imenu Linda Džons je čist dokaz da zdrav život nije garancija da nećemo doživeti infarkt. Naime, ona redovno vežba, hrani se zdravo ali je ipak imala itekako težak zdravstveni problem.

Kako bi podigla svest o opasnosti infarkta kod žena, jer simptomi nisu isti kod muškaraca i ćena, ona je objavila fotografiju sa promocije knjige, nastale u trenutku kada je počela da oseća simptome. 

- Moj srčani udar nije bio holivudski, kada se neko uhvati za grudi i prevrne od bola. Svaki od mojih simptoma bio je onaj koji bi stajao sam za sebe kao mogući srčani udar. Svi moji simptomi su oni koji bi mogli biti i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih radnika, a kamoli ljudi koji ih imaju. Kad sam ušla u hitnu, brzo sam ih i konkretno navela - napisala je Linda na svom blogu.

PRIVATNA ARHIVA/LINDA JOHNS

 
Linda je žena u sredini fotografije, s naočarima, a upravo dok je nastajala ova fotka, ona je doživljavala infarkt.

Ovo su simptomi srčanog udara kod žena: 

1. Ekstreman umor

Danima ili čak nedeljama pre infarkta, više od 70 odsto žena se žali na ekstreman umor, jaku iscrpljenost, poput one kakvu osećaju kada imaju grip.

2. Bol

Ponekad bol bože da bude probadajuć i veoma jak, a ponekad je više nalik pritisku i nije uvek u predelu srca – može se javiti u grudnoj kosti, gornjem delu leđa, ramenima, vratu ili vilici.

Jedan od simptoma koji je Linda osetila je probadajući bol u gornjem delu leđa, između plećki, a bol se širio niz levu ruku do malog i domalog prsta.

3. Obilno znojenje

Možete biti potpuno mokri od znoja, bledi u licu ili čak sa nekom sivkastom nijansom kože.

- Odmah sam im rekla da mi je prijatelj rekao da sam posivela u licu - kaže Linda o tome kako je objašnjavala simptome u hitnoj.

4. Mučnina ili vrtoglavica

Pre srčanog udara žene često imaju probleme sa varenjem ili povraćanjem. Takođe, može da se javi vrtoglavica i onaj osećaj kao da ćete se onesvestiti.

Linda je, recimo, povraćala kad se vratila kući s promocije knjige.

5. Nedostatak daha

Dahtanje i nemogućnost vođenja razgovora (zbog nedostatka vazduha) znakovi su srčanog udara.

6. Problemi sa spavanjem

Poteškoće da zaspite ili buđenje usred noći, koji mogu da se dogode i nedeljama pre, takođe mogu biti znak infarkta.

7. Anksioznost

Ako osetite rastući strah, telo vas možda na taj način upozorava.

Infarkt, inače, može da se dogodi i kod žena koje su potpuno zdrave, u formi, a ne postoji potpuno jasan odgovor zašto se to dešava.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading