Mnogima omiljena LETNJA namirnica, snižava krvni pritisak: OVAKO je jedete kako bi bilo delotvorno!

Vesti 10.07.2022 18:00 0

Od sada ćete je još više jesti

Mnogima omiljena LETNJA namirnica, snižava krvni pritisak: OVAKO je jedete kako bi bilo delotvorno!

Shutterstock

Dinja sadrži ogromnu količinu vode, što znači da poseduje veoma malo kalorija. Pogodna je za dijetalnu ishranu i odlična je za čišćenje organizma.

53 kalorije, 0,3 g masti, 13 g ugljenih hidrata, 1,4 g vlakana, 30% dnevne količine vitamina A, 78% dnevne količine vitamina C.

Unos kalijuma takođe je povezan i sa smanjenim rizikom od infarkta i gubitka mišićne mase, a ovaj mineral čuva gustinu kostiju i sprečava nastanak kamenja u bubregu.

Semenke, koje su takođe jestive, sadrže proteine, vlakna i omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline.

dinja

Shutterstock

 

Nekoliko studija je pokazalo da karotenoidi usporavaju destruktivni proces u retini i retinalnom pigmentu koji vodi do makularne degeneracije (bolest središnjeg dela mrežnjače koja se obično javlja kod starijih osoba).S obzirom na to da su brojne studije ukazale kako ozbiljan nedostatak vitamina A i C može dovesti do glaukoma i makularne degeneracije, pa čak i do slepila, dinja je odličan izbor za sprečavanje ili usporavanje razvoja ovih poremećaja.

Veoma se lako vari pa samim ti i sprečava zatvor i pomaže regulaciji probave. Izbacuje toksine iz creba a preporučuje se da se jede na prazan želudac kako bi bila najdelatvornija.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

edno od korisnih dejstava dinje jeste regulisanje krvnog pritiska. Dinja sadrži vlakna, kalijum i vitamin C, a hrana bogata kalijumom pomaže u regulaciji nivoa natrijuma što je važno kod tretmana visokog pritiska.

 

Komentari (0)
Loading