Liči na PREHLADU, ali može biti RAK PLUĆA: Ovo su prvi SIMPTOMI opake bolesti

K.Ć. Vesti 07.08.2022 11:16 0

Rak pluća je trenutno najčešći maligni tumor u svetu

Liči na PREHLADU, ali može biti RAK PLUĆA: Ovo su prvi SIMPTOMI opake bolesti

Shutterstock

Godišnje se dijagnostikuje 1,6 miliona ljudi, a 1,4 miliona pacijenata umre. 

Incidencija i mortalitet od karcinoma pluća raste sa godinama kod oba pola, a kod osoba starijih od 65 godina ovaj rak čini oko 50%. bolesti i smrti. 

Pušenje cigareta povećava rizik od raka pluća

Prema Američkom društvu za rak (ACS), duvanski dim sadrži oko 7.000 razna hemijska jedinjenja, od kojih su neke veoma kancerogene supstance. Fenomen pasivnog pušenja je takođe ozbiljan problem . Prema podacima SZO i Ministarstva zdravlja, problem pasivnog pušenja u kućnom okruženju pogađa 25% ljudi. stanovnika naše zemlje.

Simptomi raka pluća

Rani stadijumi napredovanja (faze I i II) obično se ne manifestuju bilo kakvim simptomima.

Prvi simptomi vezani za lokalni razvoj tumora najčešće su kašalj (45-75% pacijenata), dispneja (30-50% pacijenata) i bol (25-50% pacijenata). Pojavljuje se i promuklost , kao i sindrom gornje šuplje vene (klinički karakteriše oticanje lica, vrata, ramena, proširenje vratnih vena i kratak dah).

Simptomi koji se odnose na metastaze u udaljenim organima su: u slučaju centralnog nervnog sistema - glavobolja i vrtoglavica, mučnina i povraćanje, poremećaji ravnoteže , poremećaji vida, napadi ; za jetru - bol u stomaku , mučnina i povraćanje, žutica ; u slučaju kostiju – bol i patološki prelomi.

Kako se leči rak pluća?

Sam tretman raka pluća uključuje hiruršku intervenciju, kao i radioterapiju, hemoterapiju, molekularno ciljane lekove, imunoterapiju i kombinovane metode.

Hirurško lečenje se odnosi na pacijente u stadijumu I i II, a neki pacijenti u stadijumu IIIA. Većina pacijenata se ne kvalifikuje za ovaj pristup jer je njihova bolest veća u trenutku dijagnoze.

Lečenje radioterapijom može biti radikalno ili palijativno, u zavisnosti od stadijuma neoplastičnog procesa i opšteg stanja pacijenta. U stadijumima IIIA i IIIB, istovremenu radiohemoterapiju treba primeniti kod pacijenata sa dobrim prognostičkim faktorima.

U slučaju uznapredovalog karcinoma pluća nemaloćelijskog karcinoma od ključnog značaja su sistemska terapija i molekularno ciljana terapija (targetirana terapija) uz primenu imunokompetentnih lekova (imunoterapija).

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading