Urin vam je SMEĐE BOJE? Ako unosite DOVOLJNO TEČNOSTI, verovatno je u pitanju ova OPASNA INFEKCIJA

Vesti 25.01.2023 14:00 0

Obratite pažnju na boju urina, često je znak da nešto nije kako treba ako je mnogo tamnije boje

Urin vam je SMEĐE BOJE? Ako unosite DOVOLJNO TEČNOSTI, verovatno je u pitanju ova OPASNA INFEKCIJA

Shutterstock

 

Kada vidimo da nam je urin smećkaste boje, prva pomisao je da treba da pijemo više vode. To je tačno jer zbog dehidracije mokraća može biti tamnija. Ali, ako je tamna uprkos povećanom unosu vode, to je znak da se događa nešto na šta treba obratiti pažnju.

Mokraća može biti tamna i nakon što pojedete neke namirnice kao što su repa, rabarbara i neke sorte pasulja, ali i neki lekovi uzrokuju smeđi urin - antibiotici, laksativi, lekovi za opuštanje mišića, protiv malarije.

U retkim slučajevima i intenzivni fitnes trening može prouzrokovati pucanje mišićnih vlakana i dovesti do tamnije boje zbog krvi u mokraći, ali to stanje prate bol i slabost u mišićima. Krvavi urin može izgledati smeđe, a osim menstruacije i unutrašnjih povreda, uzrok mogu da budu i upala prostate, bešike ili bubrega, infekcije bubrega ili karcinomi, neke polno prenosive, ali i druge bolesti. Na primer, smeđi urin jedan je od prvih i najčešćih znakova hepatitisa, odnosno upale jetre.

Tamni urin jedan je od simptoma babezioze, ozbiljne bakterijske infekcije koju prenose neki krpelji. Ako primetite tamni urin, a isključite kao uzrok hranu i lekove, odmah kod lekara!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading