Želite da primite TREĆU DOZU ili BUSTER? Ne, to nije isto, dr Tiodorović razjasnio NEDOUMICU, a ovo su preporuke za kombinovanje vakcina

Vesti 14.10.2021 08:57 0

Kako objašnjava dr Branislav Tiodorović, buster i treća doza vakcine protiv kovida nisu isto!

Želite da primite TREĆU DOZU ili BUSTER? Ne, to nije isto, dr Tiodorović razjasnio NEDOUMICU, a ovo su preporuke za kombinovanje vakcina

Printscreen/Youtube

Stručnjaci su objasnili koja je razlika između bustera i treće doze vakcine kako ne bi više dolazilo do zabune.

Treća doza vakcine daje se ljudima koji imaju oslabljen imunitet, pridružene bolesti, kod kojih se još uvek nije razvio imuni odgovor na virus. Oni treću dozu primaju 28 dana nakon druge.

Buster doza je ona koja se daje nekoliko meseci nakon druge, a trenutno stručnjaci apeluju da se taj period malo skrati, sa šest do osam meseci na pet.

- Sa buster dozom trebalo bi početi ranije, s druge strane, treća doza daje se 28 dana posle druge. Prvu primaju naročito stariji i oni sa slabijim imunitetom, dok se druga daje ljudima kod kojih se pouzdano zna da nisu razvili odgovor. Ponavljam, važno je zaštititi se kompletno i primiti vakcinu na vreme - rekao je za "Blic" prof. Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba.

Nacionalni stručni komitet preporučuje da buster doza bude ista kao i prethodne dve, ali je ipak ostavljeno da neko odluči da priimi tu dozu vakcine nekog drugog proizvođača.

 

Komentari (0)
Loading