Ovaj drevni "lek" svi možemo da pijemo svakog dana: On je tajna skromnog engleskog seljaka koji je živeo preko 110 godina

K.Ć. Vesti 25.09.2022 11:30 0

Surutka je drevni lek koji je preporučivao i sam Hipokrat

Ovaj drevni "lek" svi možemo da pijemo svakog dana: On je tajna skromnog engleskog seljaka koji je živeo preko 110 godina

Shutterstock

Dugo se smatralo da su Norvežanke dugovale svoj prekrasan ten upravo ovom napitku. Za dug i kvalitetan život savjetovao ju je čak i cenjeni doktor Paavo Ariola. Dokaz da je surutka čudotvorna je i Old Thomas Parr, skromni engleski seljak koji je navodno doživeo 152 godine.

Bio je poznat po tome što je pio surutku svaki dan i s ponosom to isticao.

Sastav i lekovitost surutke

Za ishranu je ova namirnica prikladna od rođenja do duboke starosti. Čak se i zbog sličnosti majčinom mleku može koristiti kao dodatak za mleko u ishrani beba. Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1% belančevina i preko 93% vode. Glavni sastojci surutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline. Samo 26 kalorija sadrži sto grama surutke, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

Najzdraviji napitak za bolesnu jetru

Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a surutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Surutka sadrži beta-laktoglobulin koji snadbeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA, koje značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti. Obolelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije, tvrde stručnjaci.

Alfa-lactalbumin koji sadrži surutka, obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. On je bogat imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Ujedno, sadrži i protuupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Surutka je puna cisteina koji su potrebni telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina. Nivo cisteina jako je niska kod oboljelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre. Naime, glutation je moćan antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnom žlezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Za izdržljivost i mršavljenje

Ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate smršati, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti, surutka bi trebala biti dio vašeg svakodnevnog jelovnika. Surutka obiluje elektrolitima, odlično hidratizira telo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića.

Surutka je glavna sirovina za proizvodnju proteina koji su, kao što se zna, neizbežan dio prehrane svakog sportiste pa konzumiranje surutke omogućava brži oporavak i rast mišića nakon vežbanja, smanjuje apetit i podstiče mršavljenje. Ujedno doprinosi i arterijskom i venskom zdravlju jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak, pokazuju istraživanje. Pošasti modernog života poput debljine, visokog pritiska, umora i stresa možete ublažiti redovnom konzumacijom surutke.

Narodni lek za probavu

Mlečna kiselina koju poseduje surutka smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski PH podstiče njihov rad. Preporučuje se redovno konzumiranje kod zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i hroničnih upala creva.

Ovaj stari narodni lek može značajno pomoći kod:

– hroničnog umora i stresa – debljine i prejedanja – visokog pritiska – pada imuniteta – želučanih tegoba – bolesti jetre – kandide – čišćenja organizma od toksina

Priprema i primena surutke

Najbolja stvar kod surutke jeste da je možete i sami napraviti od sirovog domaćeg mleka ili kupiti u prodavnicama ili je ipak nabaviti od lokalnih proizvođača. Kozja surutka je najbolja, ali dobra je i kravlja. Najvažnije je da je reč o pašnim životinjama koje nisu „pumpane“ hormonima. Od 10 litara mleka u proseku se dobije jedan kilogram sira i devet litara surutke.

Zato što ima diueretička svojstva, surutka se u početku preporučuje piti umereno, ali možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno. Ako imate probavne smetnje, samo promešajte kašičicu surutke u čaši vode i popijte prije svakog obroka. Surutku osim za lečenje možete koristiti i za spoljašnju njegu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i u ishrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading