Pogledajte u ŠAKE, ako primetite promenu, spasiće vam ŽIVU GLAVU! Rak pluća PRVI simptom ispoljava BAŠ OVDE!

Vesti 28.09.2022 10:20 0

Jedan od simptoma je promena na prstima

Ruke

Freepik

 

Karcinom stvara određene hemikalije i remete rad hormona, pa se tako vrhovi prstiju povećavaju jer se u njima zadržava više krvi nego obično.

Iako se simptomi raka pluća najčešće pojavljuju tek kada je bolest u uznapredovaloj fazi, neki od njih mogu biti alarm da se javite lekaru - kašalj, infekcije, iskašljavanje krvi, nedostatak daha, bol u plućima, konstantan umor, gubitak apetita i naglo mršavljenje.

Međutim,prema smernicama Nacionalnog instituta za zdravlje i negu (NICE), vaš lekar opšte prakse bi trebalo da vas uputi na hitan rendgenski snimak grudnog koša kako bi procenio rak pluća ako imate promene na prstima.
Kažu da se jedan siguran znak krije kod jednog od 10 obolelih od raka pluća, a to je promena na prstima.

Naime, vrhovi prstiju i noktiju se povećavaju i postaju zakrivljeni, a ta deformacija nastaje u tri faze.

U prvoj osnova nokta postaje mekša, a koža nokta se sjaji, u drugoj vrhovi noktiju postaju čudno zakrivljeni dok treća faza podrazumeva povećanje krajeva prstiju i moguće je da se značajno istaknu kosti zglobova na pstima.

Ovo se dešava zato što tumor stvara određene hemikalije i remeti rad hormona, pa se vrhovi prstiju uvećavaju jer se u njima zadržava više krvi nego obično. Ovaj simptom može ukazivati i na neka druga manje opasna oboljenja, pa ako ga primetite odmah se javite lekaru.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading