Napici koji pomažu u REGULISANJU hormona: Svaka žena bi trebalo da zna za ove LEKOVE iz prirode

Vesti 05.11.2022 13:18 0

Hormoni kod kojih obično prvo dođe do neuravnoteženosti jesu hormoni stresa i šećera u krvi.

Napici koji pomažu u REGULISANJU hormona: Svaka žena bi trebalo da zna za ove LEKOVE iz prirode

Printscreen/ YouTube/ Well+Good

Hormoni imaju ogroman uticaj na opšte zdravlje svih ljudi, a naročito žena, počevši od menstrualnog ciklusa do zdravstvenih problema kao što su policistični jajnici, hipotireoza, neplodnost, prevremena menopauza i endometrioza. Ipak, ono što je važno znati jeste da ishrana može biti moćno sredstvo u korigovanju hormonskog disbalansa i rešavanju mnogih zdravstvenih problema.

Hormoni kod kojih obično prvo dođe do neuravnoteženosti jesu hormoni stresa i šećera u krvi – kortizola i insulina. Simptomi hormonske neravnoteže mogu uključivati povećanje telesne težine, depresiju, umor, nesanicu, nizak libido, neplodnost i gubitak kose, piše Aktivni.si.

Imajući to u vidu, jako je važno znati da rafinisana hrana, kao što su hleb, testenina i krekeri ili druga peciva napravljena od belog brašna, može izazvati nagle skokove šećera u krvi, i tako narušiti lučenje insulina, što se odražava na opšte stanje organizma i uzrokuje brojne zdravstvene probleme. Stoga, umesto takve hrane, prednost dajte ugljenim hidratima bogatim vlaknima kao što su cela zrna i proklijala zrna, mahunarke, pa čak i voće i povrće, zajedno sa proteinima i zdravim mastima kao što je avokado, što može pomoći u poboljšanju reakcije na šećer u krvi tokom celog dana.

No, pored same hrane, regulaciji hormona i endokrinom sistemu mogu pomoći i određeni napici, koji se naročito preporučuju ženama. Oni su jednostavni za pripremu, pristupačni i veoma ukusni, a uz to poboljšavaju zdravlje.

Topla voda sa limunom

Topla voda sa limunom doprinosi gubitku težine, uklanja toksine iz tela, poboljšava imunitet, stanje kože i varenje. Razlog za to je što limun utiče na hormon sitosti – leptin. Ako leptin nije u ravnoteži, telo počinje da stvara masne naslage. Limun pomaže u sprečavanju dehidracije i poboljšava varenje.

surutka

Shutterstock

 

Limun je pun vitamina C, za koji je dokazano da poboljšava kožu, podiže energiju i poboljšava imunitet. Sok takođe pomaže u čišćenju jetre, podržava dobro varenje i ima antibakterijska svojstva. Dodavanje ovog moćnog citrusa toploj vodi je takođe odličan način da ostanete hidrirani, što je važna komponenta ukupnog zdravlja i dobrog varenja.

Pravljenje tople vode sa limunom je jednostavno kao što zvuči. Zagrejte čašu vode i u nju iscedite pola limuna. Promešajte i to je sve! Za najbolje rezultate, ovaj napitak konzumirajte čim se probudite i još 1-2 puta u toku dana.

Čaj od listova maline

Listovi maline se od davnina koriste za jačanje mišića materice, a postoje i naučni dokazi koji potkrepljuju tvrdnju da biljka može snažno da utiče na hormone. Žene koje piju ovaj čaj tokom trudnoće nemaju problema tokom porođaja.

List maline je adstringentna biljka sa taninima koji deluju umirujuće na matericu i pomažu u ublažavanju menstrualnih grčeva.

Recept je takođe jednostavan: Jedna supena kašika listova maline (može i da se osuši) prelije se sa 200 ml ključale vode i ostavi da odstoji 10 minuta. Ovaj čaj nemojte piti pre spavanja, već bolje tokom dana.

Zlatno mleko

Zlatno mleko jača imuni sistem i reguliše nivo hormona u telu. Ovo piće zagreva, osvežava i umiruje. Sastoji se od kurkume, koja je poznata kao moćan antioksidans, kokosovog ulja i zaslađivača, koji čine korisnu kombinaciju za regulisanje hormona i uopšte blagotvorno deluju na organizam. Ajurveda smatra kurkumu aktivnim začinom koji poboljšava cirkulaciju i metabolizam estrogena.

Napici koji pomažu u REGULISANJU hormona: Svaka žena bi trebalo da zna za ove LEKOVE iz prirode

Shutterstock

 

Ovi antioksidansi se bore protiv oštećenja ćelija, smanjuju nivo stresa i upale u telu. Takođe stimulišu proizvodnju serotonina i dopamina, što vam može pomoći u borbi protiv nesanice i boljem spavanju.

Za pripremu zlatnog mleka potrebno vam je:

  • ¼ šolje kurkume
  • prstohvat crnog bibera
  • cimet, karanfilić, muškatni oraščić i komorač i med (ili bilo koji drugi zaslađivač)
  • kokosovo ulje
  • kravlje, bademovo, kokosovo ili indijsko mleko (ili šta god želite)

 

Prvo sipajte mleko u lonac i zagrejte ga na srednju temperaturu. Zatim dodajte kurkumu, biber i odabrani zaslađivač i ostavite da ključa 10 minuta, i vaš ukusan napitak je gotov. Čaj od kurkume pijte jednom dnevno – ujutru, ili neposredno pre spavanja.

Smuti od supernamirnica

Ako je imuni sistem oslabljen, oslabljen su i hormoni (i obrnuto). Hrana bogata hranljivim sastojcima u smutijima je idealna za održavanje zdrave ravnoteže između dva sistema. Najhranljiviji smuti sastoje se od voća, povrća, jogurta i zdravih masti sa malo ili bez dodatog šećera. Lako se prave, drže vas sitim satima, pune su hranljivih materija i pomažu u balansiranju hormona.

Napici koji pomažu u REGULISANJU hormona: Svaka žena bi trebalo da zna za ove LEKOVE iz prirode

Shutterstock

 

Kada konzumiramo smutije od supernamirnica prepune hranljivih materija poput proteina, masti, vlakana i zelenih biljaka, osećamo se siti duže i održavamo odgovarajući nivo insulina u krvi.

Smuti od supernamirnica treba da sadrži:

  • tečnu bazu kao što je voda ili mleko
  • voće poput banana, manga, ananasa, breskve, bobičastog voća, kivija…
  • biljke koje regulišu hormone i lisnato povrće kao što su spanać, kelj, krastavac, matcha, pšenična trava, kurkuma, ashvagandha…
  • zdrave masti poput bademovog putera, kokosovog ulja, čia semena, lanenog semena….
  • prirodni zaslađivači kao što su med i cimet…

 

Budite slobodni da budete kreativni i mešajte ukuse kako god želite. Evo nekih od naših omiljenih kombinacija:

  • Trešnje, ananas, mača prah i banane
  • Borovnice, spanać i bademi
  • Grčki jogurt, bobice, seme konoplje i listovi zelenog čaja

 

Jednostavno sve iseckajte i stavite u blender sa ledom i ostavite u frižideru 10-15 minuta. Pijte najviše dva smutija dnevno, a najbolje vreme za uživanje u ovom napitku je ujutru, pre vežbanja ili kad god želite da uživate u slatkišima.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading