Često spavate manje od ŠEST sati? Evo šta to radi vašem mozgu

Vesti 30.10.2021 08:30 0

Mnogi misle da samo deca treba dobar raspored za spavanje, ali se grdno varaju

Spavanje

Shutterstock

Odavno je svima poznato koliko je san važan za pravilno funkcioniranje, koncentraciju, motivaciju i uspešno odrađivanje dnevnih obaveza, ali i pored čestih upozorenjima i savetima, ljudi se ne pridržavaju ozbiljnog pravila, to je sna od osam sati. 

Doktorka Rebeka Robins objasnila je šta se događa mozgu kada mu dajemo samo šest ili manje sati sna i kako veliku razliku može napraviti samo jedan sat više.

- Ako jednu noć spavate osam sati, a već sledeće šest i tako menjate ritam, vi zapravo šaljete mozgu poruku da se prilagođavate drugoj vremenskoj zoni. Svaki sledeći odlazak u krevet postaje izazov za njega i zbunjujete ga. Toksini koje mozak tada ispušta mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i problema poput demencije.

Takođe, istraživanja su pokazala da oni koji ne spavaju dovoljno imaju veće šanse za obolje od gripe i raznih virusa jer im imunitet pada iz dana u dan.

Imati raspored odlaska na spavanje i buđenja ključno je za održavanje zdravlja.

- Mnogi misle da samo deca treba dobar raspored za spavanje, ali se grdno varaju. 

Dr Robins predlaže da ne koristite mobilni telefon pre spavanja već pre nego što zaspite, odvojite malo vremena za meditaciju u zatamljenoj sobi.

Takođe, ako se slučajno probudite tokom noći, nemojte uzimati mobilni u ruke - popite malo vode i ponovo probajte da meditirate nekoliko minuta, prenosi "LADBible".

Komentari (0)
Loading