Psiholozi otkrivaju kako doći do SREĆE i MIRA u životu: Odgovor se nalazi u KUHINJI!

Vesti 30.10.2021 16:11 0

Pranje sudova može da bude veoma dobro za naše mentalno zdravlje ako se obavlja na pravilan način - to jest na svestan način

Psiholozi otkrivaju kako doći do SREĆE i MIRA u životu: Odgovor se nalazi u KUHINJI!

unsplash.com

Svesnost se definiše kao "obraćanje pažnje na poseban čin i to namerno, u sadašnjem trenutku".

- Da biste prali posuđe na pažljiv način, morate biti prisutni dok to radite, primećujući toplotu vode na koži, miris deterdženta za pranje posuđa i osećaj posuđa u ruci - kaže spisateljica Kristin Šoenvald. 

Međutim, studija koju su proveli istraživači sa Univerziteta Florida State, pokazala je da svesno pranje posuđa može biti terapeutsko i da ta aktivnost može povećati osećaj dobrobiti i smanjiti osećaj nervoze i teškobe.

U istraživanju je učestvovalo 50 volontera - a podeljeni su u dve grupe.

Prvoj grupi je dat zadatak da pročitaju odlomak koji se fokusirao na osećanja prilikom pranja posuđa, a drugoj odlomak o pravilnim tehnikama pranja posuđa.

Akteri su usmeno i pismeno izneli svoje interpretacije čitanja, a zatim je svako do njih oprao 19 već očišćenih posuda.

Rezultati su pokazali da su oni koji su to radili svesnije pokazali veće stanje svesnosti, povećanje inspiracije i kreativnosti, smanjenje nervoze, a druga grupa koja je čitala o pravilnoj tehnici nije pokazala promenu u raspoloženju.

Pranje posuđa nije jedina aktivnost u kojoj možete vežbati svesnost - svaki rutinski posao poput pranja veša, usisavanja, pranje prozora ili peglanje može biti prilika, piše "Your Tango".

Komentari (0)
Loading