Evo zašto nas "PECNE STRUJA" u kontaktu sa nekim ili nečim: Verovali ili ne, ali naše ZDRAVLJE je UGROŽENO!

Vesti 09.11.2021 19:00 0

Verujemo da se i vama nekada dogodilo da vas "pećne struja" kada nekoga ili nešto dotaknete? Zašto se ova ne baš ugodna pojava češće javlja zimi i kako je pobediti

Evo zašto nas "PECNE STRUJA" u kontaktu sa nekim ili nečim: Verovali ili ne, ali naše ZDRAVLJE je UGROŽENO!

pexels

Kada govorimo o toj vrsti “struje”, govorimo zapravo o statičkome elektricitetu. Kao što sama reč kaže, ova vrsta energije je statična, dakle ona miruje. Razlog zašto se stvara leži u neravnoteži elektrona među materijalima koji se dodiruju.

Sigurno smo svi kao mali trljali balon o kosu kako bismo stvorili svoju “struju”. Međutim, danas ta pojava ume da bude i te kako neugodna, posebice ako pri dodiru nekog naelektrisanog predmeta osetimo kako nas je nešto “udarilo”.

Gde se sve javlja “struja”?

Statičkom elektricitetu pogoduje suv vazduh koji je, kako svi znamo, češći zimi. Gotovo svaki predmet može biti sakupljač statičkoga elektriciteta.

Najčešće je reč o sintetičkoj odeći, ali ova energija može da se "skuplja" i u tepihu, zavesama, namještaju i sličnim stvarima. Ukoliko radite za kompjuterom, a u prostoru nema dovoljno vlažnosti, valika je verovatnoća da svaki sledeći predmet koji taknete može da vas "pecne".

Naime, ogromna prisutnost statičkoga elektriciteta nalazi se upravo u kompjuteru ili laptopu. Monitor, kao nezamenjiv deo računarske opreme, najveći je “proizvođač” statičkoga elektriciteta.

To se vidi po količini prašine koju na sebe privlači. Prašina nije, nažalost, samo estetski problem jer ona donosi sa sobom i mnogo ozbiljnije posledice kao što je prisustvo statičkoga elektriciteta.

Zdravstvene posledice

S obzirom da je u današnje vreme ova vrsta elektriciteta i te kako zastupljena mnogi se pitaju kako ova pojava utiče na telo i koje su posljedice?

– gubitak vitamina C
– povećanje šećera u krvi
– ubrzava pojavu umora
– oštećenje kože
– elektricitet lako privlači čestice bakterija i prljavštine
– ometa delovanje probavnih enzima

Kako smanjiti elektricitet?

Osnovna filozofija je uzemljenje objekata koji su skloni gomilanju statičkoga elektriciteta. Na tom principu rade eliminatori statičkog elektriciteta.

Osim toga, od velike pomoći može biti doprinos vlažnosti vazduha u prostoriji u kojoj boravite.

Komentari (0)
Loading