Da li imate ovakvu KVRŽICU iz UHA? Evo zašto se pojavljuje i u kom slučaju je OPASNA!

Vesti 23.11.2021 22:32 0

Kvržica iza uha ili potkožna cista obično nisu razlog za zabrinutost

Da li imate ovakvu KVRŽICU iz UHA? Evo zašto se pojavljuje i u kom slučaju je OPASNA!

Shutterstock

Iako ima nekoliko mogućih uzroka, većina je bezopasna. Ako je u pitanju apsces, otečeni limfni čvor ili infekcija uha, kvržica može biti bolna, međutim drugi uzroci, kao što su lojne ciste ili akumulacija masnog tkiva, neće izazvati bol.

Čvorovi mogu varirati u veličini, od veličine zrna graška do većih i uočljivijih prečnika.

Skoro uvek je to simptom nekog drugog stanja. Dakle, da biste izlečili kvržicu, prvo treba da izlečite njen uzrok, odnosno stanje čiji je simptom.

Apsces

Apsces je nakupljanje gnoja koje je obično uzrokovano bakterijskom infekcijom. Može se pojaviti na bilo kom delu tela, pa čak i iza uveta na koži.

Takođe, javlja se kada se vaše telo bori protiv bakterijske infekcije - poremećaja imuniteta ili kao poremećaja cirkulacije. U ovom procesu, delovi tkiva mogu odumreti i stvoriti šupljinu koja se zatim može napuniti gnojem.

Pojedinci sa oslabljenim imunološkim sistemom imaju veći rizik od apscesa od onih sa zdravim imunološkim sistemom.

Akne

One su jedna od najčešćih kožnih bolesti. Akne su stanje kože uzrokovano začepljenim porama. Kao rezultat toga nastaju izbočine na koži. Ovo stanje kože nastaje kada se lojne žlezde na licu i gornjem delu tela začepe sebumom (masna supstanca koju proizvode ove žlezde). Takva akumulacija izaziva bubuljice.

Akne se mogu pojaviti kod bilo koga, ali su mnogo češće u adolescenciji zbog hormonalnih promena. Mogu ostaviti ožiljke na koži i trajno uticati na vaše samopouzdanje.

Akne nastaju usled prekomernog lučenja masti kroz kožu, nagomilavanja mrtvih ćelija kože, začepljenih pora i bakterija. Bakterije napreduju brže u okruženju začepljenih pora. Oni tada dovode do upale, što uzrokuje mitesere ili bubuljice i ciste.

Nije poznato šta uzrokuje povećanu proizvodnju sebuma što dovodi do stvaranja akni. Ali postoji nekoliko faktora: hormoni, bakterije, određeni lekovi, iritacija kože, nasledstvo i stres.

Infekcija srednjeg uha

Ova infekcija obično izaziva bol u uhu i ponekad može dovesti do kvržice iza istog. Upala i infekcije srednjeg uva su česte kod dece i odojčadi, ali se mogu javiti u bilo kom uzrastu, često nakon prehlade ili gripa. 

Lojne ciste

Lojne ciste se često mogu naći po ovom delu tela, u ušnom kanalu ili školjki i iza uha. Mnogi veruju da za njegovo lečenje nisu potrebni posebni tretmani, ali se neki ipak odlučuju za njihovo hirurško uklanjanje.

To je akumulacija mrtvih ćelija kože i masti koju proizvode lojne žlezde (akumulacija lojnog sadržaja). Koža iznad promene je glatka i sjajna, može biti beličasta ili crvena i može varirati u veličini.

Unutrašnjost ciste je napravljena od keratina. To je protein koji se ponekad izlučuje iz ciste. Žute je boje i guste teksture. Daje veoma neprijatan miris. Uobičajeni uzrok lojnih cista i rasta ćelija smatra se oštećenjem folikula kose koji se nalaze iznad lojne žlezde. 

Pojedinci koji imaju cistu verovatno imaju žlezde koje proizvode sebum brže nego što ga koža može izlučiti. Ako primetite ekstremno oticanje, infekciju ili brz rast ciste, odmah potražite medicinsku pomoć. 

Komentari (0)
Loading