Samo ovo stavite na mesto uboda: Spas kada vas ujedu pčela, osa ili stršljen

Slobodanka Ćorić Vesti 16.06.2023 18:30 1

Sve dok osoba nema jaku alergijsku reakciju sa nekim od opisanih simptoma, posledice uboda se mogu lečiti u kućnim uslovima

ujed ose

Alo

Svaki ubod ose luči toksine koji izazivaju reakciju u lokalnoj regiji gde se javlja bol, otok i crvenilo različitog intenziteta, ali može doći i do fatalnog ishoda. Jedan pčelar podelio je trik koji pomaže za ujed pčele, ose ili stršljena. Neke od najbitnijih razlika između pčela i osa odnose se, pored rasporeda boja na telu i mesta gde se najčešće pojavljuju (pčele na cveću, oko slavina ili vode a ose oko svežeg, ali i trulog voća i povrća), upravo na ubode.

I jedna i druga vrsta ujedaju u samoodbrani, s tim što su ose agresivnije pa to čine i kada ih niste ugrozili. Pčela ujeda jednom i tom prilikom žaoka (žalac) ostaje u mestu uboda, a osa može da vas ubode više puta jer ima mogućnost za izvlači žaoku. Svaki ubod sadrži toksine koji izazivaju reakciju u lokalnoj regiji sa bolom, otokom i crvenilom različitog intenziteta, ali može doći i do ozbiljne anafilaktičke reakcije i sa fatalnim ishodom.

Šta možete da uradite sami, a kada da posetite lekara

Sve dok osoba nema jaku alergijsku reakciju sa nekim od opisanih simptoma, posledice uboda se mogu lečiti u kućnim uslovima. Vaš prvi korak bi uklonite žaoku (ako je ostala u telu jer to nije uvek slučaj) pažljivim struganjem nekog ravnog predmeta sa oštrijim ivicama koji ste sterilisali. Izbegavajte stiskanje žaoke pincetom kako se ne bi oslobađala dodatna količina otrova. Kada ovo rešite, operite dobro mesto vodom i neutralnim sapunom, stavite hladni oblog da smanjite otok, a ako ima potrebe, uzmite neki analgetik. Ipak, ako ste ubodeni više puta, bilo bi dobro da zatražite lekarsku pomoć da ne biste došli u pojačani rizik, posebno ako je do uboda došlo prvi put i još uvek ne znate da li ste možda alergični.

Ako ste do tog trenutka razvijali alergijske reakcije, dobro bi bilo da uz sebe uvek imate neki antihistaminik i da svakako posetite doktora.

Pomoći sebi možete vrlo lako ako imate kod sebe andol ili aspirin u tableti, nosite ga uvek sa sobom.

Primena:

Za početak navlažite tabletu i stavite je na mesto uboda. Držite tako jedan minut pa potom sklonite sa mesta uboda.

Na taj način ćete sprečiti otok i bol, a izostaće i neprijatni svrab. Ubod će vrlo brzo postati prošlost, a trag koji ostaje neprimetan je.

Komentari (1)
Loading
zora
16.06.2023 20:28

Jednom prilikom me je uboo strsljen u dvoristu i sve sto sam upotrebila bio je led. Nikakvih posledica nije bilo. Ni crvenilo, ni bol a ni otok. Kao da se nista nije dogodilo.