Dr Predrag Nenadić otkriva kako da očistimo jetru: Ključ je u ishrani, a ove namirnice nikako ne smemo da jedemo

Olja Jelić Vesti 07.07.2023 10:35 0

Čuveni nutricionista Predrag Nenadić otkriva kakva treba da bude ishrana za masnu jetru, odnosno kako je očistiti.

Predrag Nenadić

Printscreen/Youtube

Zanimljivo je i važno znati kako ishrana utiče na našu jetru, prvenstveno zbog toga što je uvreženo mišljenje da je prvi organ koji na hranu "reaguje" želudac. To je tačno, ali je zadatak jetre veoma kompleksan, a postoje stvari koje mogu da ga ometu, kao što je neadekvatna ishrana i stil života.

Postoje dve glavne vrste bolesti masne jetre:

Bolest jetre uzrokovana alkoholom – uzrokovana prekomernim unosom alkohola koji jetra ne uspeva da metabolizuje;

Nealkoholna bolest masne jetre (NAFLD) – rezultat nezdravih životnih navika kao što su loša ishrana i manjak fizičke aktivnosti.

Čuveni nutricionista Predrag Nenadić govorio je u Jutarnjem programu na Hepi televiziji kako dolazi do masne jetre i kako bi trebalo da se hranimo kako bi je očistili.

Predrag Nenadić

Printscreen/Youtube

 

- Masna jetra je masovna bolest. Ona se tako ne tretira, zato je mnogi zovu, pre svega lekari, tiha bolest. Ona se u prvoj fazi, u fazi nastajanja nema simptome koji vas opominju da je imate, niti vas šta boli, niti osećate da je imate. Kada dođe u ozbiljniju fazu, može da preti da pređe u cirozu, to je onda jako ozbiljno, velika smrtnost je u svetu od problema masne jetre. Masna jetra uglavnom nastaje od gojaznosti, kod ljudi koji imaju šećernu bolest, kod alkoholičara, kod onih koji piju puno lekova, kod onih koji su imali hepatitis C ili neke druge viruse, kod povećanih bakterija u crevima... javlja se i kod onih koji piju puno kafe i konzumiraju mnogo šećera - objasnio je doktor Nenadić.

- Masna jetra smatra se onda kada ona pređe 5%. Masna jetra je odgovor organizma na naše neodgovorno ponašanje prema samom sebi. Jetra se brani tako od nepravilne ishrane, od unošenja puno pesticida, od unošenja alkohola... ona se brani tako što proizvodi masnoću da bi zaštitila sebe.

Jetra

Shutterstock

 

 

Simptomi u poodmakloj fazi

- Kada je već uzela ozbiljnog maha, kada preti, to su bolovi u jetri, uvećana jetra, bolovi ispod desnih rebara, zatim svrab, žutilo po licu, po koži, kod težih slučajeva tu je vrtoglavica, gubljenje razuma - istakao je nutricionista.

Pravilna ishrana kao najadekvatnija terapija

- Najadekvatnija terapija za masnu jetru je pravilna ishrana. Da unosite puno vlakana, da ne jedete prženu hranu, da ne jedete pohovanu hranu, da izbegavate transmasti, da jedete dosta orašastih proizvoda, da jedete lana, da jedete voća, povrća, svežeg. To je recept kako treba da se čisti jetra. Jetra se čisti dugo i strpljivo, ali mora da se radi, jer to je jedini način da opstanemo - objasnio je doktor Predrag Nenadić.

 

 

 

Komentari (0)
Loading