Vreme je za veliko čIšćenje organizma: Ovih 7 diuretika prirodno oslobađaju telo od viška tečnosti

Slobodanka Ćorić Vesti 30.07.2023 07:12 0

Ove biljke su bogate kalcijumom i magnezijumom, kao i gvožđem i vitaminom C, koji su važni za dobru krvnu sliku i oksigenaciju organizma, kao i flavonoidima koji snažno stimulišu rad jetre, žuči i organa urinarnog trakta. sistema, pa se stoga preporučuju za odlično čišćenje organizma

povrće

Shutterstock

Za razliku od industrijski obrađene hrane pune masti, soli i šećera koje podstiču zadržavanje tečnosti i otpadnih materija u telu, povrće i voće su idealni diuretici koji prirodno oslobađaju organizam od viška tečnosti.

Lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput zelene salate, blitve, spanaća i kupusa sadrži visok udeo vode i bogato je raznim mineralima, počev od magnezijuma, kalijuma i kalcijuma, koji su ključni za pravilnu distribuciju tečnosti u telu. Sadrži i vitamine grupe B koji balansiraju rad nervnog sistema i metabolizam i na taj način podržavaju detoksikaciju.

Divlje povrće

Među najboljim izvorima kalijuma je divlje povrće – kopriva, maslačak, špargla i cikorija. Ove biljke su bogate kalcijumom i magnezijumom, kao i gvožđem i vitaminom C, koji su važni za dobru krvnu sliku i oksigenaciju organizma, kao i flavonoidima koji snažno stimulišu rad jetre, žuči i organa urinarnog trakta. sistema, pa se stoga preporučuju za odlično čišćenje organizma.

Korenasto povrće

Prvoklasni prirodni diuretik je korjenasto povrće poput rotkvice, peršuna, šargarepe i celera, koje ima višestruko dejstvo jer i razgrađuje višak masnoće – zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji vitamina, minerala, eteričnih ulja i flavonoida.

Hrskavo povrće

Štetne materije odlično eliminiše i hrskavo povrće koje postaje sve popularnije u modernoj kuhinji – komorač i rabarbara. Komorač je moćno jedinjenje kalijuma, mangana i vitamina C koje daje energiju, a rabarbara se bori protiv toksina zahvaljujući brojnim mineralima, vitaminu B i korisnim kiselinama koje sadrži.

Ren

Pomoć protiv zadržavanja tečnosti u organizmu krije se u ljutom povrću. Hren je bogat glukozinatima, a beli luk alicinom – lekovitim jedinjenjima sumpora koja poboljšavaju funkciju urinarnog i digestivnog sistema i poznata su kao eliminatori štetnih materija.

Bundevasto povrće

Među najsočnijim diureticima je osvežavajuće povrće od "tikvice" kao što su krastavac, lubenica, dinja, tikvica. U ovim plodovima ima dosta vode i minerala – među njima je i silicijum koji vezuje toksine i uklanja ih iz organizma. Bobičasto i koštičavo voće Poznato je da bobičasto voće (jagode, maline, ribizle, borovnice, brusnice) i koštičavo voće, kao što su trešnje i višnje, podstiču mokrenje. Uz vitamine i minerale, važnu ulogu imaju antocijanin (crveni pigment koji voću daje boju i koji je takođe snažan antioksidans) i organske kiseline i vlakna.

 

Komentari (0)
Loading