Manekenki zbog tampona amputirali obe noge: Simptomi ličili na grip dok nisu počeli da joj otkazuju organi

Slobodanka Ćorić Vesti 31.07.2023 15:33 0

Kada je stigla u bolnicu, njena temperatura je dostigla 41 stepen i doživela je srčani udar i njeni organi su počeli da otkazuju pre nego što je stavljena u medicinski izazvanu komu. Lekar infektolog je naredio osoblju da proveri da li ima tampon i nakon obavljenog testa dijagnostikovan joj je sindrom toksičnog šoka

manekenka

Printscreen/Instagram

Loren Vaser (35) iz Santa Monike, Kalifornija, započela je svoju karijeru uzlaznom putanjom, a onda joj je mala nepažnja zamalo došla života. Ona je doživela sindrom toksičnog šoka izazvan tamponom. Kako bi ljudima skrenula pažnju, često govori na ovu temu, a nedavno je gostovala u podcastu kod Stivena Bertleta.

Kako kaže, na početku su simptomi ukazivali na grip, a onda je postajalo sve gore i gore. Prvi simptomi koji su se pojavili bili su nalik gripu, a doveli su do jakog srčanog udara i bila je stavljena na aparate za održavanje života, jer je gangrena počela da "jede" obe njene noge, te su morali da joj amputiraju obe noge ispod kolena.

Njen put do zvezda, činilo se da će krenuti zahavljujući sportskom karijerom, ali Loren je sa 24 godina odbila košarkašku stipendiju i odlučila da uđe u svet mode. Međutim, njen krah se desio zbog peha sa tamponom koji je bio zaglavljen čak dve godine.

Pronađena je u svom stanu deset minuta od smrti, sa licem nadole, bez svesti na podu spavaće sobe i još prekrivena izmetom i svime što je ispovraćala, nakon što je njena majka pozvala policiju da provere šta je s njom kada se neko vreme nije čula sa njom.

Kada je stigla u bolnicu, njena temperatura je dostigla 41 stepen i doživela je srčani udar i njeni organi su počeli da otkazuju pre nego što je stavljena u medicinski izazvanu komu. Lekar infektolog je naredio osoblju da proveri da li ima tampon i nakon obavljenog testa dijagnostikovan joj je sindrom toksičnog šoka.

"Noge su mi gorele, kao da mi je neko zapalio nogu, peckanje je bilo nenormalno", rekla je Loren gostujući u podkastu.

"Desna noga mi je bila lošija od leve, prsti na levoj su mi bili ljubičasti, ali desna strana, bilo je mnogo više oštećenja, moglo se reći. Onda su shvatili da moraju da mi amputiraju desnu nogu da mi spasu život ili ću umreti", nastavila je da opisuju agoniju kroz koju je prošla.

 Nakon što je puštena iz bolnice, provela je osam meseci u invalidskim kolicima, a onda je borba tek počela...

"Svakog dana bih se odvezla pod tuš, sela na stolicu i samo vrištala, plakala i vikala na Boga. Razmišljala sam o načinima na koje sam mogla da se ubijem, da okončam svoj život. Ali svaki dan je nešto govorilo, 'Samo se drži'. Nešto u mojoj duši je govorilo samo sačekaj, i sve sada ima smisla", opisala je Loren.

Što se tiče tampona, ona je podstila od čega se prave i kako utiču na zdravlje:

"Tamponi se prave od izbeljivača na bazi hlora, dioksina i sintetičkih vlakana, koja stvaraju savršenu oluju u našim telima", rekla je ova manekenka koja svakednevno podiže svest o ovom problemu. I nakon svega što je doživela, Loren nastavila da se bavi modelingom i stekla nadimak "Fešn devojka sa zlatnim nogam" - zbog zlatnih proteza.

Komentari (0)
Loading