Višak vode u organizmu: Stručnjaci govore koji su potencijalni razlozi, a zbog nekih je potrebno i posetiti doktora

Anđela Jovanović Vesti 10.10.2023 07:25 0

Ako su vam određeni delovi tela natečeni, postoji mogućnost da se u vašem telu zadržavaju veće količine vode. Iako se ljudsko telo sastoji od 85% vode, zadržavanje vode u našem telu može proizvesti veliku nelagodu.

otok

Printscreen

Višak tečnosti u organizmu prolazi kroz bubrege i izlučuje se mokrenjem, međutim, ponekad se dešava da se višak tečnosti može zadržati između organa i kože. Ovo su neki od razloga zašto biste mogli da imate višak vode u organizmu o čemu govori nutricionistkinja Britani Dan.

Konzumirate previše soli - slana hrana može dovesti do povećanja težine jer so skuplja i vezuje vodu, ali to je obično kratkoročno stanje koje bi moglo da se izbacivanjem preterane soli reši.

Vaš menstrualni ciklus takođe bi mogao da bude krivac za vašu iznenada povećanu težinu. Mnoge žene imaju tendenciju zadržavanja vode neposredno pre i tokom menstrualnog ciklusa zbog promene hormona.

Ugljeni hidrati su još jedan od razloga zašto vaše telo možda zadržava višak vode. Na zadržavanje vode utiču naše zalihe šećera odnosno glikogen koji na jedan gram hrani tri do četiri grama vode. Kada prestanete jesti ugljene hidrate, vaše telo troši vaš glikogen kako bi mu obezbedilo energiju. Kako se glikogen troši, višak vode odlazi.

 

Takođe, kada ste dehidrirani, vaše telo traži vodu. Tako da je sasvim prikladno da bi dehidracija dovela do zadržavanja vode kako bi se uspostavila ravnoteža. Prema Klinici Mejo, drugi simptomi dehidracije uključuju ređe mokrenje, vrtoglavicu, umor, jaku žeđ i tamnu boju urina.

Ukoliko je rad vaše štitne žlijezde usporen, lekar bi vam trebao pripisati diuretik koji pomaže u uklanjanju viška vode. Ako mislite da imate problema sa štitnom žlezdom, obavezno se javite svom ljekaru kako bi dobili adekvatno lečenje.

 

 

 

@najzena.rs Fitnes instruktorka @fitnes_si_ti svakoga dana čitaocima portala Najzena.rs preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje.Pridružite nam se svakog jutra u 10 časova kako bismo zajedno vežbali i na najbolji moguči način započeli novi dan ❤P.S. Prva vežba vas već očekuje na našem portalu 😃 #fitness #trening #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #trend #fyp #najzenasrbije #mrsavljenje #mrsavljenjebezdijete #tiktokserbia ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading