Rizik nije mali: Evo zašto nije dobro da svi članovi porodice koriste isti pribor za nokte

Vesti 14.12.2023 20:49 0

Ako u vašem domu ima više ukućana, trebalo bi obratiti pažnju na korišćenje zajedničkih predmeta za održavanje higijene, a naročito kada je reč o priboru za nokte.

žena

Shutterstock

Nikada ne treba deliti pribor za nokte s drugim ljudima, čak ni kada je reč o partneru ili drugom članu porodice, upozorila je Američka akademija za dermatologiju (AAD). Deljenje pribora za nokte može preneti infekcije na noktima ili na okolnoj koži, uključujući gljivice noktiju, lišaje i atletsko stopalo. Ipak, rizik od infekcija je relativno nizak ako ste zdrava odrasla osoba i delite ga s drugom zdravom odraslom osobom.

"Zdrav imunitet često vas može zaštititi od potencijalnih infekcija, ali još uvek postoji rizik kada koristite kontaminirane alate", kaže Brendan Kemp, klinički asistent dermatologije na „Weill Cornell Medical Colleg“ u Njujorku.

Prema studiji iz 2022. godine objavljenoj u časopisu „Journal of Fungi“, ako jedna osoba u porodici ima infekciju noktiju ili kože, šanse da se proširi na drugu osobu koja koristi isti pribor su gotovo 50 posto.

Verovatnije je da će bakterije ili gljivice uzrokovati infekciju ako imate otvorenu posekotinu oko noktiju. Vrste infekcija koje se šire priborom za nokte obično nisu ozbiljne osim ako nemate oslabljen imunitet. Međutim, problemi poput atletskog stopala i lišajeva mogu izazvati svrab, a gljivične infekcije mogu dovesti do toga da nokti postanu suvi, lomljivi ili da promene boju i dobiju neprijatan miris.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading