Drema vam se? Slobodno dajte sebi oduška, samo obratite pažnju na vreme

Vesti 20.01.2024 09:00 0

Dremanje je odlično za telo, ali predugo dremanje nije dobro

Popodnevno spavanje

Shutterstock

Popodnevno dremanje može biti jedan od najboljih načina da povratite nivo energije tokom dana.
Međutim, važno je da razumete odgovarajuću tehniku za dremanje jer ako je pogrešite, možete da se osećate umorno i da poremetite noćni san.

Dremanje je odlično za telo, ali predugo dremanje nije dobro. Pošto se spavanje odvija u ciklusima, važno je odabrati dužinu spavanja koja odgovara zahtevima vašeg dana.

Popodnevno spavanje

Shutterstock

 

Normalan ciklus spavanja traje oko 90 minuta i počinje lakšim fazama sna pre ulaska u dubok san sa brzim pokretima očiju (REM).

Dremajte od 30 do 60 minuta

Ova dužina može izgledati primamljivo jer ne traje dugo. Međutim, ove dremke vas obično šalju u dublje treću i četvrtu fazu sna. Dakle, kada se probudite, možete iskusiti inerciju sna, što je prelazna faza između sna i budnosti. Ovo može učiniti da se osećate umorno i pospano, što može uticati na ostatak dana.

90-minutna dremka

Ova dremka je savršene dužine jer vam omogućava da završite jedan puni ciklus spavanja. Pošto ste iskusili svaku fazu sna u roku od 90 minuta, obično se lako probudite iz ovog sna, osećate se osveženo i budnije.

Spavanje

Shutterstock

 

Dremanje za puni ciklus sna pomaže u stimulisanju kreativnosti i poboljšanju proceduralne i emocionalne memorije. Međutim, pokušajte da izbegnete 90-minutnu dremku u roku od sedam sati od planiranog odlaska na spavanje, jer to može poremetiti vaš noćni san. 

Dremka od 10 do 20 minuta

U slučaju da u svom rasporedu nemate vremena za 90-minutni san, 10- do 20-minutni san je takođe odličan za podizanje energije i budnosti.

Obično unutar ove dužine ostajete u prve dve faze sporog pokreta očiju, koje su najlakše faze sna. To znači da možete lako da se probudite iz njih i ostanete budni uz poboljšane nivoe performansi. 

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading