Imate povišen holesterol? Evo koju hranu treba da jedete, tu su i 2 namirnice koje Srbi obožavaju

Vesti 03.03.2024 15:30 0

Povišen holesterol se može kontrolisati i sniziti uz savete lekara i zdravim navikama.

žena

Shutterstock

Nivo holesterola možete držati pod kontrolom uz savete lekara i medikamente koje vam prepiše. Ali, u tome mogu pomoći i zdrave navike.

Mediteranska ishrana

Uključuje maslinovo ulje, orašaste plodove, semenke, povrće i druge namirnice koje jedu ljudi koji žive kraj Sredozemnog mora. Mnoga istraživanja pokazuju da je pridržavanje ovog načina ishrane povezano s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući povećanje “dobrog” (HDL) holesterola, piše „Eat This Not That“. Dakle, preporučuje se konzumacija hrane bogate antioksidantima uz smanjenje unosa pržene hrane, hrane s dodatim šećerima i prerađene hrane.

Meso i krompir

Ako ste ljubitelj mesa i krompira, ne morate u potpunosti da ih se odreknete. Naravno, konzumacija previše zasićenih masti, poput onih koje se nalaze u masnim komadima mesa, može povećati nivo “lošeg” holesterola, ali tanji komadi, poput odrezaka, mogu biti deo zdrave ishrane. Ne treba jesti crveno meso i mesne prerađevine, a kada je reč o krompiru izbegavati pire i prženi krompir zbog dodataka koji povećavaju holesterol.

ovsena kaša

Shutterstock

 

Ovsene pahuljice

Često se jede za doručak, a može pomoći u snižavanju holesterola, zahvaljujući vlaknima koja sadrži, a koja smanjuju “loš” holesterol.

Beli luk

Uključivanje belog luka u ishranu može sniziti nivo holesterola u krvi. Prema jednoj analizi koja je obuhvatila 14 studija, beli luk prirodno smanjuje ukupan holesterol i loš holesterol.

Zeleni čaj

Zdrav napitak koji takođe pomaže snižavanje lošeg holesterola, kao i ukupnog. Odličan je i kao preventiva, ako imate porodičnu istoriju visokog holesterola.

Komentari (0)
Loading