Doktorka tvrdi: Ova kombinacija hrane i napitka je najbolja za snižavanje holesterola

Vesti 11.03.2024 08:11 0

Holesterol je glavni faktor srčanog i moždanog udara, pa njegov nivo treba održavati u propisanim granicama.

žena

Shutterstock

Visok holesterol, ako se ne leči i ne pazi na ishranu, vremenom može da se nataloži u krvnim sudovima i stvori začepljenje. Zbog toga je visok holesterol glavni faktor rizika za moždani i srčani udar.

Srećom, određene promene u ishrani mogu ga dovesti u normalan nivo. Doktorka Debora Li je otkrila kombinaciju hrane i napitka koja je najbolje za snižavanje holesterola. To su ovsena kaša i šolja zelenog čaja. "Jedan od najboljih načina za snižavanje holesterola dijetom je redovno konzumiranje ovsa", rekla je doktorka za „Dejli ekspres“. Ovas sadrži vlakna koja se zovu beta-glukan. "Beta-glukan sprečava taloženje holesterola u krvotoku. Umesto toga, prolazu kroz creva i izlučuju se stolicom," objasnila je.

Zeleni čaj ima visok sadržaj polifenola. To su snažni antioksidanti koji imaju zdravstvene dobrobiti. "Zeleni čaj ima gotovo dvostruko više antioksidanata od crnog čaja. Ljudi koji piju dve šoljice zelenog čaja dnevno, imaju niži nivo ukupnog holesterola i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti za 22 do 33 posto", istakla je doktorka.

 

Komentari (0)
Loading