Do negovane, hidrirane kože uz pomoć pirinčane vode: Bjuti svet je poludeo za ovim proizvodom koji možete napraviti kod kuće

Olja Jelić Vesti 09.11.2023 12:15 0

Ako pratite bjuti trendove na TikToku onda vam je sigurno poznato da su korisnici ove društvene platforme trenutno opsednuti pirinčanom vodom. Mnogi tvrde da je zahvaljujući pirinčanoj vodi njihova koža glatka i blistava, tačnije da postižu takozvani "glass skin" efekat.

Hejli Biber

Printscreen/Instagram

Ako pratite bjuti trendove na TikToku onda vam je sigurno poznato da su korisnici ove društvene platforme trenutno opsednuti pirinčanom vodom. Mnogi tvrde da je zahvaljujući pirinčanoj vodi njihova koža glatka i blistava, tačnije da postižu takozvani "glass skin" efekat.

Iako su mlađe generacije tek nedavno otkrile ovaj sastojak, pirinčana voda već vekovima se koristi za negu kože, posebno u azijskim zemljama, a postoji i mnogoštvo naučno utemeljenih dokaza da ima niz benefita. 

Šta je pirinčana voda?

Kao što joj samo ime kaže, voda od pirinča je tečnost koja se dobija jednostavnim potapanjem pirinča u vodu, koji se nakon nekog vremena procedi. Ovako dobijena tečnost bogata je skrobom, vitamima i antioksidansima koji imaju brojne benefite za kožu, uključujući umirivanje upala i iritacija, „brisanje“ tamnih fleka, posvetljavanje, učvršćivanje i zaglađivanje kože. 

 

@dearprincessjess this rice water is a miracle ✨ I could not gatekeep this one. It works instantly 😍 🎀 Rice water diy recipe: 1/2 cup jasmine rice 1 cup filtered water #howtoglassskin #skincaretips #kbeautyskincare #diyskincare #glassskin #glazedskincare #kpop ♬ OMG - NewJeans

 

Sve prednosti pirinčane vode za kožu

Zaštita od slobodnih radikala

Pirinčana voda bogata je antioksidansima koji štite kožu od oštećenja koja nastaju pod dejstvom štetnih uticaja iz spoljne okoline, a jedna naučna studija pokazala je da blokira stvaranje slobodnih radikala tokom izlaganja UV zračenju. U skladu sa tim, ovo je sastojaka koji sprečava fotostarenje kože, a kada se kombinuje sa nekim drugim biljnim ekstraktima, pirinčana voda deluje kao krema za sunčanje. Dermatolozi ipak preporučuju da redovno koristite klasične SPF proizvode jer je to i dalje jedini siguran način da će vaša koža biti adekvatno zaštićena od UV zraka.

Anti-age svojstva

Naučno je dokazano da pirinčana voda blokira aktivnost elastaze, jednog od enzima koji razgrađuje elastična vlakna i dovodi do pojave bora i opuštene kože. Osim toga, ona zaglađuje kožu i poboljšava teksturu kože.

Umiruje iritacije

Kako je bogata skrobom i vitaminima, pirinčana voda može se koristiti i za umirenje iritirane kože. Mada nema mnogo studija o njenim antiinflamatornim svojstvima, neka istraživanja pokazuju da ih ipak ima, a kako je bogata i hidrantnim sastojcima može da pomogne kod suve kože i ekcema.

Posvetljuje tamne fleke

U pirinčanoj vodi nalazi se šećer inositol koji prema nekim studijama potencijalno može da posvetli kožu i „izbriše“ tamne fleke. Konkretni naučni dokazi za ovu tvrdnju ne postoje, ali zato mnoge osobe kažu da su upravo zahvaljujući pirinčanoj vodi uspele da znatno umanje hiperpigmentacije.

 

 

Potencijalni neželjeni efekti

Dermatolozi se slažu da, osim ako niste alergični na pirinač, pirinčana voda nema neželjenih efekata koji bi trebalo da vas brinu. Ono što vam možda neće prijati jeste činjenica da voda koju sami napravite može da ostavi lepljiv trag na koži. Da biste ga izbegli, preporučuje se da koristite malu količinu proizvoda i da sačekate da se lepo osuši pre nego što krenete sa nanošenjem drugih proizvoda za negu.

Kako se pravi i koristi pirinčana voda

Ako odlučite da sami pravite pirinčanu vodu, potrebno je da pola šolje opranog pirinča potopite u dve šolje vode i ostavite da odstoji 30-60 minuta. Nakon toga, procedite vodu koja je spremna da se koristi kao toner. Ovako napravljenu vodu možete koristiti jednom ili dva puta dnevno nakon čišćenja lica, a pre nanošenja seruma i krema. Kao što smo već rekli, da biste izbegli pojavu lepljivih tragova, sačekajte da koža potpuno upije proizvod.

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading