Da li je moguće ostati zajedno do kraja života? Stručnjaci kažu da se ove stvari promene u braku posle 50. godine

Vesti 21.12.2023 08:38 0

Posle više godina braka, par prođe kroz razne situacije, i lepe i ružne. Zato se u srednjim četrdesetim godinama obično dese najznačajnije promene.

dvoje

Shutterstock

Kažu da su peta i sedma godina braka kritične. S druge strane, istraživanja pokazuju da su najsrećniji parovi oni koji su zajedno 20 i više godina. Povezali su se na svim nivoima, a ako imaju decu, ona su odrasla pa imaju više vremena za sebe, nove aktivnosti i hobije. Naravno, život nije lak, i različiti bračni parovi prolaze kroz različite situacije. Izdvajamo pet stvari koje bi vam se mogle dogoditi.

Možete razmišljati o razvodu

Razvod je poslednjih godina česta pojava, a do njega može doći nezavisno od godina bračnih partnera. Ali, u poslednje vreme se beleži porast takozvanih „sedih razvoda“, odnosno razvoda oko pedesete godine. I statistike „Pew Research Centra“ pokazuju da se ljudi u pedesetima više razvode sada nego pre 30 godina. 

„Razvod je pre bio društveno neprihvatljiv i često neizvodljiv jer su domaćinstva imala jedan izvor prihoda. Zato verujem da se porast razvoda kod starijih od pedeset godina može pripisati društvenim promenama'', kaže Holi Mur za magazin „She Knows“, advokat i stručnjak za porodično pravo koja se u svojoj praksi sve češće susreće sa razvodom starijih bračnih parova. „Sedi razvod“ se najčešće ne događa zbog jednog konkretnog problema, već je rezultat međusobnog udaljavanja partnera. I dok jedni uživaju u tome što su im deca odrasla pa imaju više vremena za sebe, drugi shvate da su se s godinama razdvojili. Zato su pedesete često godine velikih životnim promena. Ako ranije stupite u brak isto se može dogoditi i u četrdesetim godinama.

seniori

Shutterstock

 

Seks je ređi, ali ljubav je tu

Nemojte da mislite da su svi osuđeni na razvod. U dugim vezama intimni odnosi su uglavnom nešto ređi. Često se dogodi da parovi shvate da je kvalitet važniji od kvantiteta. Možda nemate vremena i kondicije da to radite svaki dan, ali se*s u pedesetim zaista može biti sjajan. Možete isprobavati nove poze, poslužiti se raznim igračkama i lubrikantom, biti slobodni i neopterećeni. Važno je zadržati fizički kontakt onoliko koliko vam odgovara, a to uključuje poljupce, zagrljaje i milovanje. Ipak, primetno je da se parovi više uzdaju u emocionalnu bliskost i iskazivanje ljubavi na druge načine.

Povezujete se na drugačiji način

Upravo bi vas sve zajedničke godine i iskustva kroz koja se prošli mogla dodatno zbližiti. Osvrnete li se na sve što ste kao par uradili, sagradili i stvorili, mogao bi vam se pobuditi neverovatan osećaj ponosa i zadovoljstva. Naravno, velike su šanse da je bilo uspona i padova pa i kriza, ali retko ko ih nema.

Možda ste jači nego ikad

Poznajete se, verujete jedno drugom. Vaša je ljubav zrela, a odnos pun poštovanja i podrške. Možda su iza vas teški trenuci koje ste pobedili pa sad zajedno ostvarujete ciljeve. Svakako, još možete puno toga da uradite. Mnogi kažu da su parovi najsrećniji posle 20 godina braka.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading