10 najvažnijih ODLUKA: Baš njih treba da donesete na početku 2023. GODINE, kako bi vam ista bila USPEŠNA I RADOSNA!

Vesti 01.01.2023 09:00 0

Svi mi na početku godine donosimo važne odluke, ali ih se često ne pridržavamo

10 najvažnijih ODLUKA: Baš njih treba da donesete na početku 2023. GODINE, kako bi vam ista bila USPEŠNA I RADOSNA!

Shutterstock

Da bismo zaista bile srećni i zadovlojni novogodišnje odluke ne treba da nam postanu obične fraze. Najbolje bi bilo da ih zapišete na papir i s vremena na vreme ih se prisetite, i to tokom cele godine. 

1. Ostanite dosledne i odane svojim principima

Iskoristite par dana odmora i zapišite šta je to što vas čini srećnima. Istovremeno definišite šta je to što vas izbacuje iz takta i rastužuje. Odredite nakon toga nekoliko svojih osnovnih principa i prdržavajte ih se tokom cele godine. Kako se životno okolnosti nekada menjaju, možda će vam se učiniti da bi trebalo da odstupite od ovih principa. Nemojte, na duge staze to nikako neće biti isplativo.

2. Razvijajte pozitvnu sliku  o sebi

Obično na početku godine kažemo da nećemo dozvoliti da nam se dešavaju neke stvari koje su se u prethodnoj godini dogodile. Uradite suprotno i fokusirajte se na stvari koje ste uspešno obavili. Zabeležeti vaše uspehe, pa makar vam delovali i nebitni. Tako ćete uspešno razviti pozitivniju sliku o sebi.

3. Hranite se zdravo

Dijeta je na početku Nove godine ženama prva stavka. Uvek zamišljamao da ćemo do leta biti zategnute i vitke. Već sredinom februara, mnoge od nas napuštaju i zaboravljaju na ovu odluku. Potrudite se za početak da uvedete po jedan zdraviji obrok i neka vam to postane rutina. Kako godina odmiče, postepeno uvodite promene. FokusIrajte se na sam proces, a ne na cilj.

4. Vodite računa o mentalnom zdravlju

Mentalno zdravlje, podjednako je važno koliko i zdravlje celog organizma. Danas mentalno zdravlje ne bi trebalo da bude tabu tema. Obratite pažnju na najstresnije trenutke u prethodnoj godini. Zapitajte se kako ste reagovali. Pokušajte da zadržite taj osećaj. razmislite o tome koliko vas je stvari izbacilo iz koloseka, da li ste godinu proveli bezbrižno ili ste bili pod konstantnom presijom. Ako uočite neke negativne promene, ne libite se da se konsultujete sa stručnim licem.

5. Ne zaboravljajte porodicu i prijatelje

Svake godine obećamo sebi da ćemo više vremena provoditi sa bliskim ljudima. Kako godina odmiče, a obaveze se same nameću, polako odustajemo i viđamo se isključivo sa ljudima iz neposrednog okruženja. Pokušajte da napravite mesečni plan viđanja, uključite u njega ljude koje retko viđate, ali ih neizmerno volite. Obećajte sebi da ćete ih bar za početak, češće kontaktirati. Nekad je i telefonski poziv dovoljan, da sačuvate i unapredite odnos. 

6. Šetajte više

Na početku godine svi imamo nameru da više vežbamo. Obično razmišljamo o teretani ili drugoj fizičkoj aktivnosti, ali ubrzo odustajemo. Za početak bi trebalo da razmislimo koliko vremena provodimo u šetnji. Povećajte to vreme za 30 minuta i ubrzo ćete osetiti pozitivne efekte ove odluke.

7. Posećujte redovno lekara

"Bolje sprečiti nego lečiti"  je stara mudrost koje bi trebalo da se pridržavamo. Najpametnije ulaganje koje sebi treba da priuštimo je ulaganje u naše zdravlje. Ako ne praktikujete redovne sistematske preglede, ovo je definitivno pravi trenutak da počnete.

8. Knjige, filmovi, serije

Svi imamo knjigu, film ili seriju čije čitanje ili gledanje odlažemo. Ovo je pravo vreme da sebe obradujete. Nakon toga ćete se osećati mnogo bolje.

9. Naučite da kažete NE

Razmislite koliko ste sebe dali u prethodnoj godini. Razmislite dobro koliko je bilo situacija kada ste uradili nešto što uopšte niste želeli, samo da biste se dopali drugima ili izbegli sukob. Naučite da nije svaki sukob temelj razdora. Sukobi su nekada delotvorni, a nekada će ljudi jednostavno prihvatiti činjenicu da se nečemu protivite.

10. Zauzmite se za sebe 

Nemojte skivati vaše stavove, težnje i želje. Bilo da je reč o članu porodice, šefu ili roditeljskoj grupi. Sve što zadržavate jednom će isplivati. Rešavajte sitnije probleme, kako se ne biste susreli sa mnogo većim.

SREĆNA NOVA GODINA!

 

Komentari (0)
Loading