Oni su "TAJNI BANDITI": Ovi uređaji TROŠE struju čak i kada su "ugašeni"

Naj žena Vesti 02.09.2021 13:50 0

Jedan strani portal sproveo je istraživanje kako bi utvrdio da li naši kućni uređaji troše struju i kada ih mi ne koristimo

Oni su "TAJNI BANDITI": Ovi uređaji TROŠE struju čak i kada su "ugašeni"

Freepik

Kako piše "Bright Side", svi uređaju vode "tajni i aktivni život". Iako ovi uređaji troše malo struje čak i kada "miruju", činjenica je da je troše - a vi plaćate.

Zato vam otkrivao kojih pet uređaja živi i prave vam veći račun čak i kada "ne rade":

Punjač za mobilni telefon

Većina ljudi ostavlja punjač u utičnici, čak i kada mobilni telefon nije priključen. Na svu sreću, tako se potroše samo 1,2 vata dnevno koja ne utiču značajnije na naše novčanike.

TV, odnosno kablovski tjuner

Neko će reći, ko se još zamara time, dovoljno je samo ugasiti televizor? E pa, ta loša navika za posledicu ima potrošnju 22 vata struje dnevno i ukupan trošak 22 dolara (odnosno skoro 2200 dinara) na godišnjem nivou.

Televizor

Da li ste znali da kada pritisnite dugme na daljinskom, TV se ne isključuje u potpunosti, nego se šalje u “standby” mod? Tako se troše 24 vata dnevno i stvara trošak 25 dolara (odnosno skoro 2500 dinara) godišnje.

Računar ili laptop

Čak i kada su ugašeni, računari i laptopovi nastavljaju da crpe energiju i da se "pune", sve dok se ne isključe iz struje. Tako se troši 96 vati dnevno što vas može koštati i do 100 dolara (odnosno skoro 10.000 dinara) godišnje.

Uređaji sa digitalnim tajmerom

Kućni aparati poput rerne na primer, troše najviše ukoliko nisu isključeni iz struje. Potrošnja iznosi 108 vati dnevno i stvara trošak 114 dolara (što je preko 11.000 dinara) godišnje.

Komentari (0)
Loading