Mislili ste da ćete SMRŠATI ako se penjete uz STEPENICE: Ovo istraživanje će vas šokirati, sve ćete raditi suprotno!

Vesti 21.04.2022 14:19 0

Vežbanje na traci uz forsiranje nagiba ili penjnje uz stepenice već dugi niz se predstavlja kao najbrži način da smršamo i zategnemo telo

Mislili ste da ćete SMRŠATI ako se penjete uz STEPENICE: Ovo istraživanje će vas šokirati, sve ćete raditi suprotno!

Shutterstock

Ekscentrično vežbanje, odnosno pokreti prilikom kojih istežete mišiće idealni su za one koji nemaju vremena za vežbanje, a jedno od njih odvija se i dok hodamo stepenicama.

U nedavnom eksperimentu istaživača sa Fakulteta medicinskih i zdravstvenih nauka u Australiji, objavljenoj u časopisu "Medicine & Science in Sports & Exercise", učesnici su odrađivali serije penjanja i silaženja stepenicama, a došli su do zanimljivih rezultata.

Iako brojni smatraju uspinjanje izazovnijom i boljom opcijom za mršavljenje, na veliko iznenađenje, učesnici koji su se spuštali niz stepenice zabeležili su pravi preokret u svom telu, a samim tim i gubitak kilograma.

Isti su doživeli veće poboljšanje u ravnoteži i snazi kostiju, poboljšanje krvog pritiska, a primetili su i promene kad je reč o nivou masnoće i šećera u krvi.

Tako je jer prilikom silaženja niz stepenice koristimo veća i snažnija mišićna vlakna od onih koje koristimo za penjanje, objašnjava profesor biomehanike Toni Kej koji je autor brojnih studija o ekscentričnom vežbanju.

On tvrdi da tako radimo i na jačanju spomenutih mišića.

"Ekscentrična vežba pravi veću mikroskopsku štetu, ali pritom ne mislim na povrede. Ona stimuliše i hormonalni odgovor tela koji zajedno sa ishranom, odmorom i spavanjem narednih dana znači obnavljanje tih mišića čime ga dovode na novu, višu, jači nivo", objasnio je Kej.

Povećano "oštećenje" mišića takođe može da nam objasni zašto su učesnici istraživanja koji su hodali niz stepenice izgubili više na težini.

Iako sagorevate više kalorija dok se penjete uz stepenice, silaskom niz stepenice prouzrokujete više mikrooštećenja na mišićnim vlaknima, što prisiljava vaše telo da se više troši na oporavak, zato taj ceo proces na kraju potroši i više kalorija.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading