Kako lako da uklonite KOROZIJU sa posuđa? Probajte TRIK baka Ane, brzo ćete se rešiti rđe

K.Ć. Vesti 06.06.2022 13:30 0

Rđa na površini lonaca i tiganja je čest problem

posuđe

Shutterstock

Ove posude redovno dolaze u kontakt sa vodom i može doći do korozije. Rđa ne samo da izgleda neugledno, već može i da izgori i loše utiče na ukus hrane. Na sreću, ne morate da bacite ništa što ima rđu. Možete je se lako rešiti uz pomoć kućnih lekova.

Uklanjanje rđe nije tako teško kao što se čini. Dovoljno je znati određenu metodu, zahvaljujući kojoj se lako možete nositi sa problemom korozije na posuđu. Međutim, pre nego što pređemo na praktične savete, treba da obratite pažnju na jednu veoma važnu stvar. Rđa je uzrokovana vodom i vlagom. Zbog toga treba izbegavati dugo pranje ili stajanje posuđa u sudoperi. I nakon pranja, treba ih obrisati krpom. Ova mala promena će dovesti do problema korozije.

Kako ukloniti rđu sa posuđa? Postoji nekoliko načina. Jedan od njih je potopiti lonac ili tiganj u vodu sa sirćetom (u odnosu 1: 1). Korozija bi trebalo da se rastvori nakon nekoliko sati. Ako je ima mnogo, ostavite preko noći. Sledeći korak je temeljno istrljati površine oštrim sunđerom ili krpom za pranje i deterdžentom.

Takođe možete pokušati da se oslobodite rđe običnom kuhinjskom solju. Treba je utrljati u površinu, a zatim dobro oprati. Soda bikarbona će takođe raditi na uklanjanju tragova korozije. Pomešajte je sa malo vode i izribajte posudu. Za bolji efekat pokušajte da dodate i malo sirćeta.

Zapamtite, međutim, da ove metode možete koristiti samo za liveno gvožđe, ali ne i za teflon, jer ćete potpuno uništiti tiganje, lonce...

Kada uspete da se rešite rđe u loncu od livenog gvožđa, dobro je sprečiti da se ponovo pojavi. Prvi korak će biti zagrevanje posude na šporetu četvrt sata. Takođe možete posipati solju. Zatim sačekajte da se posuda ohladi i dobro je isperite tečnošću. Nakon što ga isperete, vratite ga na šporet i sačekajte da sva voda ispari. Sada je vreme da sprečite da se rđa ponovo pojavi. Potrebno nam je samo obično ulje, kojim protrljamo celu posudu. Važno je da masni sloj treba da bude tanak. Deblji neće biti od pomoći.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading