Danas se ponovo TRESLO u Srbiji: Evo šta smete i NIKAKO NE SMETE da radite tokom ZEMLJOTRESA!

Vesti 17.11.2021 18:01 0

Mladenovac je danas oko 13 časova pogodio još jedan zemljotres, međutim ovaj je bio značajno slabiji od prethodnih potresa koji se dešavaju u proteklih mesec dana na Balkanu, pa je prošao neprimećeno.

Danas se ponovo TRESLO u Srbiji: Evo šta smete i NIKAKO NE SMETE da radite tokom ZEMLJOTRESA!

pixabay

Današnji potres bio je jačine 1.5 stepeni Rihterove skale, objavio je Republički seizmološki zavod. Podsećamo, prvi zemljotres u Mladenovcu zabeležen je krajem oktobra od 2.6, da bi usledio nešto jači 3.9 stepeni Rihtera. Potom su se nastavili potresi i u Loznici, Vladičinom Hanu, Ivanjici…

– Statistički se na području Centralne Srbije jednom u deset godina desi zemljotres jačine 5 ili nešto više stepeni po Rihteru, a poslednji takav bio je 2010. u Kraljevu – objasnila je Ana Mladenović nakon serije potresa u Mladenovcu sa Univerziteta u Beogradu.

Evo osnovnih uputstava kojih bi svi trebalo da se pridržavaju za slučaj zemljotresa.

Tokom zemljotresa

- Tokom zemljotresa najvažnije je da pokušamo da ostanemo što je moguće mirniji, da ne paničimo i shvatimo da ne ubija sam zemljotres, već da se većina povreda dogodi kada ljudi u panici pokušaju da dođu do otvorenog prostora. Tokom samog zemljotresa potrebno je pronaći najbliže bezbedno mesto i minimalno se kretati.

- Ako se nađemo u prostorijama na nižim spratovima, pri prvom podrhtavanju zemlje treba da izađemo na otvoren i da se udaljimo od drveća, uličnih svetiljki i zgrada. Ako smo, pak, na višim spratovima ili moramo da ostanemo u zatvorenom prostoru, treba da se stanemo što bliže nosećim zidova, ispod okvira vrata za koje procenimo da su dovoljno čvrsti, ispod čvrstog stola ili klupe.

- Obavezno se klonite stakla, prozora i svega što bi moglo da padne - rasvetnih tela, nameštaja i slično.

- Ostanite u zatvorenom prostoru dok se vibracije tla potpuno ne slegnu i tek onda idite napolje. Nikada ne idi liftom!

- Ako vas zemljotres zatekne u automobilu, nemojte se zaustavljati ispod mostova, nadvožnjaka, u tunelu ili blizu dalekovoda. Vozilo parkirajte na otvorenom, ali tako da ne ometa prolaz vozilima Hitne pomoći.

Posle zemljotresa

- Nakon zemljotresa, budite spremni na novo podrhtavanje tla. Najbezbednije je ostati na otvorenom dok se sve ne smiri. Ako ste zaglavljeni u zatvorenom prostoru, procenite koji je način najpogodniji za izlazak na sigurno. Sa sobom ponesite samo najnužnije, vodite računa o potrebama dece i starijih i ne zaboravite na kućne ljubimce!

- Ako možete, zatvorite glavne ventile za vodu i gas i isključite struju. U slučaju da ima povređenih oko vas, obavezno pokušajte da pomognete, ali samo ako ste potpuno sigurni u to što radite. Obavestite hitne službe ako znate da oko vas ima povređenih. Pratite vesti i uputstva nadležnih i njihove znakove upozorenja.

Komentari (0)
Loading