Prestanite da bacate ljuske od ORAHA: Ne možete ni da zamislite koliko su EFIKASNE i dobre za domaćinstvo!

M. O. Vesti 07.02.2023 13:25 0

Ljubitelji cveća će se oduševiti

Prestanite da bacate ljuske od ORAHA: Ne možete ni da zamislite koliko su EFIKASNE i dobre za domaćinstvo!

Shutterstock

Kada je kućno cveće u pitanju, uzgoj nikako nije lak i jednostavan zadatak. Postoje mnogi problemi ali je najvažnije rešiti ih brzo i pre svega efektno.

Ono što je zanimljivo jeste da ljuska oraha sadrži visok procenat joda koji je jako koristan za biljke, a evo i za šta još.

Shutterstock

 

 

Odvodnjavanje

Zdravlje sobnih biljaka direktno zavisi od drenaže, jer jedino tako može otići višak vode, korenje biljaka - disati. Mnoge bilje mogu stradati zbog viška vlage, a u sredini bez kiseonika počinju da se razvijaju pogubne bakterije. Najčešće se koristi ekspandirana glina, ali i ljuska oraha može da posluži. Najbolje je koristiti velike, neoštećene školjke. Zato nemojte biti previše revnosni kada lomite orahe. Ljuske treba da zadrže svoj hemisferični oblik. 

Shutterstock

 

 

 

Zaštita od belog plaka i mušica


Vremenom se na tlu može pojaviti beli premaz, a unutra se mogu pojaviti mušice. Da biste se izborili sa ovom pošašću, prekrijte gornji sloj zemlje slomljenim orahovim ljuskama. Mušice će uskoro nestati, a beli premaz se više neće formirati na površini tla.

Zadržavanje vlage

Takođe, ljuske oraha, ako se posipaju po površini zemlje u saksiji, pomoći će da se uspori sušenje zemlje. Vlaga će postepeno isparavati, pa nećete morati često da zalivate cveće

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading