Postoji razlog zašto ne treba PRETERIVATI: Nakon što ovo pročitate, MANDARINE više nikada nećete gledati istim očima

Lana Vidović Vesti 28.11.2021 18:02 0

Poznato je da su mandarine pune vitamina C i da štite od gripa, ali retki znaju da smo od njih lepše, ali samo ako ih pojedemo dovoljno

Postoji razlog zašto ne treba PRETERIVATI: Nakon što ovo pročitate, MANDARINE više nikada nećete gledati istim očima

pixabay

 

Em što lepo miriše, em nam obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A da bi se iskoristilo sve što ovo voće nudi, svakodnevno treba pojesti oko sedam mandarina.

Vitamin C je, otkriveno je, značajan za usporavanje razvoja bolesti debelog creva, kao i za ublažavanje astme, osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa. Osim toga, mandarine su bogate i vitaminima B grupe, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i kalijumom. Stimulišu funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju.

Narandžasti karotenoid beta-kriptoksantin može da smanji rizik od raka pluća kod pušača za čak 37 odsto, dok sok mandarine dobro deluje na osobe obolele od hepatitisa C i raka jetre. 

Ko konzumira više od sedam mandarina, može mu se povećati nivo šećera u krvi, preveliki nivo fruktoze može da dovede do dobijanja viška kilograma.

TOPI KILOGRAME

Mandarina pomaže u borbi sa lošim holesterolom i štiti srce. Pektin u njoj sprečava rast nivoa šećera u krvi, a time i osećaj gladi, pa se preporučuje svima koji žele sa se oslobode viška kilograma. Pomoći će i u zadržavanju dobre linije jer je izuzetno bogata dijetalnim vlaknima i pozitivno deluje na probavu.

PODMLAĐUJE KOŽU

Bogata antioksidantima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, mandarina je odlično sredstvo za negu lica. Razgradnjom beta-karotena sintetiše se vitamin A, kome možemo da zahvalimo na baršunastoj koži. Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, pa doprinosi smanjenju bora. Uz sve ostale sastojke, mandarina koži obezbeđuju mladolik izgled i hidrataciju.

UKLANJA MASNOĆE

Mandarina je posebno dragocena u nezi masne kože jer eterična ulja ove voćke kontrolišu lučenje sebuma i čiste začepljene pore. Ovo ulje deluje antiseptički, ubija bakterije i sprečava upale, a slično dejstvo ima i sok od mandarine. Iscedite dve voćke, sokom natopite gazu, pa je držite na licu i vratu oko 20 minuta. Isperite hladnom vodom. Koristite je jednom nedeljno za osveženje kože.

Sačuvajte koru, korisna je

Koru nikad ne bacajte jer može da se iskoristi. Iseckajte je, osušite, pa koristite za čaj ili kolače. Beli deo kore sadrži veliku količinu pektina, vlakna koje smanjuje holesterol i čuva korisne bakterije u crevima.

Komentari (0)
Loading