Jednu GREŠKU svi pravimo, a uopšte nije NAIVNA: Na ovom ulju NIKAKO ne smete da pržite RIBU

K.Ć Vesti 16.12.2021 12:55 0

Bez razmišljanja posežemo za uljem koje imamo kod kuće. Ispostavilo se, međutim, da postoje masti na kojima ne možete da pržite ribu

prženje ribe

Shutterstock

Nema potrebe ubeđivati bilo koga da je riba riznica sastojaka koji unapređuju zdravlje. Oni su izvor proteina, vitamina, minerala i masnih kiselina od neprocenjive vrednosti za telo.

- Masna riba sadrži ulje koje ne treba pržiti, a tokom prženja ističe iz njega. Zato ih je, ako je moguće, bolje ispeći – podjednako će biti ukusne, a zdravije – kaže Selina Kinička, dijetetičar i trener za ishranu u Medicinskom centru Damjan.

Kako spremiti zdrav obrok?

Pečenje, roštiljanje ili kuvanje na pari su nesumnjivo najzdraviji načini pripreme ribe. Međutim, ako želimo da poslužimo hrskavu ribu, moramo zapamtiti da nije svako ulje pogodno za upotrebu na visokim temperaturama.

- Suncokretovo ulje apsolutno nije pogodno za prženje bilo čega - upozorava stručnjak. - Za prženje ribe najbolje je izabrati ulje od repice, može biti rafinisano maslinovo ulje.

Da li ulje utiče na svojstva ribe?

Zašto suncokretovo ulje nije pogodno za prženje ribe? Reč je o proporciji omega-3 i omega-6 masnih kiselina . Doze koje se nalaze u ribi su prikladne za telo, ali ulje može poremetiti ovu ravnotežu i negativno uticati na vaše zdravlje.

Kakav je efekat masti na telo?

Suncokretovo ulje sadrži mnogo više omega-6 masnih kiselina i zanemarljive količine omega-3. Šta ovo znači za nas? Višak omega-6 kiselina može dovesti do pojačane upale u telu, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Ako želite da počnete sa suplementacijom omega-3, možete se odlučiti za jedan od dijetetskih suplemenata dostupnih u svakoj apoteci.

- Odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina je veoma važan. Bilo bi dobro da bude 1:4. Riba je bogata omega-3, dok većina ulja sadrži više omega-6. Što više ulja dodamo, to više pogoršavamo odnos kiselina, a samim tim smanjujemo i upotrebu omega-3 masnih kiselina u organizmu – objašnjava Selina Kinička.

Komentari (0)
Loading