Zbog POBAČAJA završila iza rešetaka: Osuđena je na više od 25 godina zbog "GENOCIDA"!

K.Ć. Vesti 31.05.2022 10:15 1

Sud u Salvadoru osudio je 28-godišnju ženu na 30 godina zatvora

Zbog POBAČAJA završila iza rešetaka: Osuđena je na više od 25 godina zbog "GENOCIDA"!

Shutterstock

Osuđena, koja je zbog zdravstvenih problema imala spontani pobačaj, optužena je za ubistvo deteta. Zaposleni u bolnici u kojoj je zatražila pomoć prijavili su je policiji.

Kako prenosi vice.com, u Salvadoru će žena koja ima pobačaj sada ići u zatvor na 30 godina. Ova zemlja ima jedan od najstrožih zakona protiv abortusa na svetu – potpuna zabrana abortusa važi i za silovanje ili životno ugroženu ženu. Za prekid trudnoće preti joj kazna do osam godina zatvora.

Ovo je prva situacija ovakvog tipa u zemlji u poslednjih sedam godina. Sajt vice.com podseća da je aktuelni predsednik Naiib Bukele sam abortus opisao kao "genocid", ali je protiv zatvorske kazne zbog pobačaja.

28-godišnja žena, po nadimku Esme, imala je pobačaj zbog zdravstvenih problema. U oktobru 2019. trudnica je zatražila pomoć od jedne od bolnica u El Salvadoru. Ne zna se šta je sa ženom, ali je posledica njenih zdravstvenih problema bio pobačaj. Zaposleni u medicinskoj ustanovi prijavili su njen slučaj policiji. Žena je onda provela dve godine u istražnom zatvoru. U oktobru 2021. puštena je na slobodu. Međutim, prošlog ponedeljka sud je proglasio krivom za ubistvo i osudio na 30 godina zatvora.

"Ova kazna je udar na naše napore da oslobodimo nepravedno zatvorene žene i krši Interamerički sud za ljudska prava, koji je zaključio da se hitni akušerski slučajevi moraju tretirati kao zdravstveni problem", rekla je za VICE Morena Herera, feministkinja iz Salvadora. .

Nedavno je Interamerički sud za ljudska prava presudio da je Salvador prekršio prava žene koja je umrla u zatvoru 2010. dok je služila 30-godišnju kaznu. Nakon što je imala pobačaj, sud ju je osudio za ubistvo iz nehata. Sud je presudio da Salvador mora isplatiti odštetu porodici preminule. Pored toga, naložio je državnim organima da razviju politiku zaštite žena.

Komentari (1)
Loading
Lol
31.05.2022 12:43

E tako se to radi. Ovo uvesti i kod nas i resen problem nataliteta.