ŽENSKI FUDBAL u Srbiji: Posle više od pet decenija i dalje je u zapećku, nije dovoljna samo ljubav prema sportu!

Vesti 10.08.2021 16:06 0

Poreklo ženskog fudbala povezano je sa domovinom fudbala, Velikom Britanijom. U Italiji je fašistički režim to zabranio: žene su morale biti majke, a ne fudbalerke!

ŽENSKI FUDBAL u Srbiji: Posle više od pet decenija i dalje je u zapećku, nije dovoljna samo ljubav prema sportu!

Alo

Poreklo ženskog fudbala povezano je sa domovinom fudbala, Velikom Britanijom. Ali i druga industrijska revolucija ima veze sa tim: engleski fudbalski timovi oformljeni su kao druženje posle posla. Najstariji je Dick, Kerrov ženski fudbalski klub, koji su 1894. godine osnovali radnici iz fabrike vagona i lokomotiva (a kasnije i municije) Dick, Kerr & Co. 

PRVO TRŽIŠTE TRANSFERA. Prvi svetski rat, mobilizacijom mnogih žena u fabrikama preuređenim u ratnu proizvodnju, udvostručio je timove i posle sukoba, aktivnost se nastavila: 26. decembra 1920. Dick, Kerrove dame suočile su se sa FC St. Helen's Ladies u Liverpoolu, ispred 50 hiljada gledalaca.

Britanske fudbalerke igrali su u kratkim pantalonama poput svojih muških kolega, a takođe su otvorili i "transfer tržište": Dik, Kerrove dame uspele su da ugrabe šampionku Lili Parr iz St Helen's-a nudeći joj posao, sigurnu platu i razne beneficije.

Muškarci, žene i sportska takmičenja

Ženske ekipe su kasnije oformljene i u Škotskoj i Francuskoj, gde su Kerr's Ladies odigrale četiri utakmice (prva međunarodna). Ali već 1921. godine Britanski fudbalski savez zabranio je ženama da igraju na saveznim terenima: bojkot koji je trajao do 1970-ih, ali koji nije sprečio Kerr's Ladies da nastave da igraju - od 1926. pod imenom Preston Ladies FC - do 1965. Pobeda u 758 igara od 828.

 

 

Ženski fudbal u Srbiji

Ženska fudbalska reprezentacija Srbije je ženski fudbalski tim koji se sastoji od najboljih fudbalerki, koje su državljanke Republike Srbije, bez obzira da li nastupaju za domaće ili strane fudbalske klubove. Izbor najboljih fudbalerki za reprezentaciju vrši selektor.

Ženski fudbal u Srbiji nije dovoljno razvijen, niti popularan iako je prvi ženski fudbalski tim oformljen 1969. godine kao (Sloga), a tokom 1970. godine i mnogi drugi (ŽFK Mašinac, ŽFK Spartak). Skepticizam i predrasude su jedan od osnovnih činilaca zbog kojih je ženski fudbal na periferiji domaćeg interesovanja. Pored ne promocije ovog sporta, veliku ulogu igraju i finansije. Zbog nedovoljno novca, ženski fudbal u Srbiji ne može sebi da prijušti veliku ekspanziju, kao što je u Americi.

Na osnovu rejtinga koji vodi FIFA, ženska fudbalska reprezentacija Srbije se kotira na 41. mestu od 138 ženskih reprezentacija.

 

 

ŽFK SLOGA ZEMUN je prvi registrovan ženski fudbalski klub na teritoriji Jugoslavije

Osnovan je 15.06.1969. godine, najpre pod nazivom ŽFK Zmaj, a 1972. godine menja ime u ŽFK Sloga. Stanko Radojevic Osnivač kluba, a u to vreme klub nije imao sponzore. ŽFK Sloga je osvojla pet titula šampiona Jugoslavije i bila pet puta osvajač Kupa Jugoslavije.

Od nastupa na međunarodnoj sceni počasno mesto pripada drugom mestu na nezvaničnom prvenstvu Evrope u Mantonu 1976. godine. Jedan od stručnih i priznatih sportskih radnika u početnom periodu bio je i gospodin Stanko Radojević koji je i danas počasni Predsednik ŽFK Sloge.

 

 

Ženski fudbalski klub Sloga USPESI: Nacionalni šampionat: Prva liga Jugoslavije: - Prvak 2 puta: 1978/79 i 1979/1980 Prva liga SR Jugoslavije: - Prvak 1 put: 1993/1994 Nacionalni kup: Kup Jugoslavije: -Osvajač 3 puta: 1978/79, 1980/81 i 1984/85, Kup SR Jugoslavije: - Osvajač 2 puta: 1992/93 i 1993/94.

 

Komentari (0)
Loading