Savršen recept za LEDENE KOCKE: Kemast i sočan kolač koji nećete moći da prestanete da jedete

M. G. Vesti 19.03.2022 10:33 0

Poslastica koja će vam u trenu popraviti raspoloženje

Savršen recept za LEDENE KOCKE: Kemast i sočan kolač koji nećete moći da prestanete da jedete

Printscreen/Youtube/Serpica

Osamdesetih godina prošlog veka hrvatska bombonjera “Ledene kocke” bila je popularna u celoj bivšoj Jugoslaviji. Po uzoru na ovaj slatkiš, domaćice su osmislile domaći kolač koji podseća na tada popularnu bombonjeru, a koji je, naravno, mnogo jeftiniji i kremastiji od nje.

Tako su nastale “Ledene kocke”, koje su pobedile “zub vremena”, pa se i danas rado prave u mnogim domovima.

Sastojci:

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kašika kakao praha
kesica praška za pecivo

Preliv:

20 kašika šećera

malo vode

Fil:

litar mleka
10 kašika šećera
10 kašika gustina ili brašna
250 grama margarina ili putera

Glazura:

100 grama čokolade
3 kašike ulja

Priprema

Odvojite žumana od belanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg. Dodajte šećer, još malo mutite, pa kada smesa postane čvrsta umešajte žumanca, brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodajte kašiku kakao praha i dodatno promešajte kašikom ili varjačom.

Tepsiju namažite uljem ili mašću, dodajte malo brašna koje ćete ravnomerno rasporediti po plehu i stavite u frižider da se stegne. Zatim ulijte smesu za koru i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Testo je gotovo kada se ivice kolača odvoje od pleha.

Ušpinujte 20 kašika šećera sa malo vode, pa kada tečnost vri tri do pet minuta prelijte je preko prohlađene kore.

Sipajte litar mleka u šerpu, dodajte šećer i kuvajte dok ne provri. U zasebnoj posudi pomešajte 10 kašika gustina ili brašna sa malo vode, tako da dobijete smesu gustine kao za puding ili palačinke, pa ulijte u proključalo mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite fil da se ohladi, pa mu dodajte puter ili margarin i sve dobro umutite mikserom.

Fil stavite preko natopljene kore, pa preko njega ravnomerno rasporedite glazuru od čokolade koju ćete napraviti tako što ćete na tihoj vatri rastopiti 100 grama čokolade i tri kašike ulja.

Gotov kolač stavite u frižider i ostavite da odstoji nekoliko sati pre služenja.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading