Ovo je bio omiljeni kolač PRINCEZE DAJANE: Pravi se od NAMIRNICE koju svi imamo, a tajna je u posebnom načinu PEČENJA

M. G. Vesti 17.05.2022 14:47 0

Nekadašnji kuvar u Bakingemskoj palati odao je i recept za omiljenu poslasticu pokojne princeze Dajane- sočni "puding" od hleba

Ovo je bio omiljeni kolač PRINCEZE DAJANE: Pravi se od NAMIRNICE koju svi imamo, a tajna je u posebnom načinu PEČENJA

Shutterstock

Životi članova kraljevske porodice uvek izazivaju veliku pažnju, način na koji žive, kako se oblače, kako se hrane. Daren Mek Grejdi radio je kao kuvar u Bakingemskoj palati gde je pripremao obroke za članove kraljevske porodice. Omiljena poslastica pokojne princeze Dajane nije bio raskošna niti skupa, već skromna poslastica, baš kao što je i ona bila.

U pitanju je kolač od hleba. Na prvi pogled možda deluje čudno, ali od ove namirnice može da se napravi savršeno sočni slatkiš. U zdravijoj varijanti, umesto belog hleba, stavite integralni, a umesto mlečne slatke pavlake onu biljnog porekla. Šećer se može zameniti zaslađivačem. Tajna je u posebnom načinu pečenja.

Sastojci:

  • 85 grama suvog grožđa
  • 60 ml amareto likera
  • 12 kriški hleba, bez kore (može integralni hleb)
  • 600 grama rastopljenog putera
  • 9 žumanaca
  • 90 grama šećera
  • 120 ml mleka
  • 500 ml slatke pavlake (može i biljne)
  • 2 kašike šećera

Priprema

Potopite suvo grožđe u amareto, poklopite posudu i ostavite preko noći. Četiri kriške hleba isecite na kocke i poređajte ih na dno podmazanog pleha. Po hlebu pospite suvo grožđe i prelijte preostalim amaretom. Preostale kriške takođe isecite na kocke, a svaku umočite u istopljeni puter i poređajte preko suvog grožđa.

Zatim umutite žumanca i šećer. Slatku pavlaku i mleko zagrejte do ključanja pa dok je još vruće zakuvajte u njih umućena žumanca. Prelijte preko hleba tako da sve bude dobro pokriveno. Ostavite desetak minuta da dobro upije.

U zagrejanu rernu na 180 stepeni stavite veći pleh napunjen vodom, a u njega stavite ovaj u kome je smesa s hlebom. Pecite oko 30- 45 minuta dok kolač ne dobije zlatnu boju. pospite suvim grožđem i služite toplo, najbolje uz sezonsko voće.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading