Da li je BEZBEDNO jesti džem koji ima BUĐ na vrhu? Saznajte na vreme da li ste u OPASNOSTI ili ne!

Vesti 18.11.2021 08:29 1

Koliko puta vam se desilo da otvorite teglu domaćeg džema, napravljenog sopstvenim rukama, a zatim vidite sivo-braon, čupave mrlje od buđi

Da li je BEZBEDNO jesti džem koji ima BUĐ na vrhu? Saznajte na vreme da li ste u OPASNOSTI ili ne!

Shutterstock

U ovom nezgodnom trenutku, mnogi se pitaju: "da li da ga bacim ili pojedem"?

U slučaju da vas i dalje muči ova dilema, evo kako treba da postpuite.

BUĐ NA DŽEMU

Prvo morate razumeti šta je buđ. To su uobičajene gljive koje uspevaju u hrani i postoji mnogo vrsta. Među njima ima bezopasnih, opasnih, pa čak i korisnih.

Štetne gljive oslobađaju toksine u hranu. Obično utiču samo na ukus proizvoda, ali u najgorem slučaju možete se ozbiljno otrovati.

Buđ koja se uhvati na vrhu džema u tegli ukazuje na problem koji je nastao prilikom kuvanja ili zbog uslova skladištenja. Ovo je jasan znak da nešto nije u redu sa džemom.

Šta raditi?

Samo laboratorijskim istraživanjem možete sa sigurnošću znati kakva je buđ u vašem džemu, jer jednostavno nije moguće odrediti stepen opasnosti golim okom.

Izuzetno je važno zapamtiti da je ono što nađete na površini džema je samo vidljivi deo gljivice.

Činjenica je da se većina toga odavno proširila na samo dno. Zbog toga, uklanjanjem nekoliko kašika džema sa površine, neće potpuno odstraniti buđi.

Takođe, nažalost, zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici, zamrzavanje ili čak ključanje neće ukloniti buđ. Ona je neverovatno izdržljiva i nestaje samo pod uticajem veoma dugog tretmana na visokoj temperaturi.

Uzimajući u obzir sve navedeno, može se doneti jedan zaključak: kada vidite buđ mirno ceo džem pošaljite u kantu za smeće.

A u narednoj sezoni voća pripremite džem u potpunosti u skladu sa svim pravilima. Pored toga, ne zaboravite da džem treba čuvati u prostoriji u kojoj nema viška vlage i gde ne prodire direktna sunčeva svetlost.

Komentari (1)
Loading
Peđa
18.11.2021 13:23

Skinem buđ kašičicom, i onda brže-bolje slistim teglu za par dana, da se ne uhvati ponovo.