Doručak kao u Parizu: Popularni "Croque-Monsieur", topli sendvič NEODOLJIVOG ukusa može da bude na vašem stolu!

Vesti 30.11.2021 08:00 0

Probajte jedan od najukusnijh sendviča na svetu!

Doručak kao u Parizu:  Popularni "Croque-Monsieur", topli sendvič NEODOLJIVOG ukusa može da bude na vašem stolu!

Shutterstock

 

Bistrot je mali restoran koji servira tipičnu Francusku hranu. Ako idete u Pariz onda ćete ih naći mnogo.

Tamo se jede brzo, jer je hrana već gotova ili se može brzo pripremiti.

Kralj svakog  bistrot-a je sigurno Croque-Monsieur, neizbežan deo jelovnika.

Croque dolazi iz riječ zagristi, a Monsieur znači gospodin. Ako mislite da ništa ne znači, pa realno ni na Francuskom ništa ne znači. Zato se ne zna točno kako se taj naziv stvorio.

Croque-Monsieur (otprilike se izgovara krok-messie) je tost sa šunkom, sirom i  bešamel umakom. Napravite ovaj ukusni specijalitet i probajte još danas!

Potrebno je:

  • 8 parčića tost hleba
  • 200 grama šunke
  • 200 grama kačkavalja npr.ementaler (ili bilo koji sir koji se lako topi)

Za bešamel:

  • 400 mililitara mleka 2,8 %
  • 40 grama glatkog brašna
  • 40 grama putera

Prvo pripremite bešamel umak, puter stavite na laganu vatru dok se ne rastopi. Dodati brašno i mešati 1-2 minuta.

Dodati hladno mleko odjednom i stalno mešati, kad provri kuvati još minut.

Dodati so i biber po želji.

Croque-Monsieur:

Staviti malo bešamel umaka na svako parče hleba.  Dodati šunku, pa rendani kačkavalj i prekriti parčetom hleba. Preko toga staviti još bešamel umaka, pa još rendanog kačkavalja. Dodati pola sira.

Zapeći u rerni.

Komentari (0)
Loading