Ekspert tvrdi da su OVA pravila najvažnija: Ako mislite da sačuvate BRAK, morate da ih poštujete!

Vesti 19.01.2022 11:22 0

Aleks Melor-Bruk, međunarodno sertifikovani stručnjak za provodadžisanje i sastanke u "Select Personal Introductions", otkrio je zašto bi parovi trebalo da zajedno utvrđuju svoja pravila braka

Ekspert tvrdi da su OVA pravila najvažnija: Ako mislite da sačuvate BRAK, morate da ih poštujete!

Shutterstock/ilustracija

8.Ekspert za veze Aleks, poručuje da svaka osoba u vezi smatra da su pravila važno. Zbrka nastaje kada jedan partner ima problem poverenja kada se pređe granica, ali drugi partner može imati mišljenje da su ova pravila ograničavajuća i atak na slobodu ličnosti.

Pravila koja navodi Aleks ne treba da budu strogo obavezujuća. To su rutinske stvari koje bi trebalo da ispoštujemo, ako želimo da naša veza opstane.

1.KOMUNICIRAJTE JEDNO SA DRUGIM

Aleks je rekao: „Ne radi se samo o međusobnom razgovoru, već i o slušanju i uveravanju da je vaš partner razumeo. „Dobijanje pravog vremena za komunikaciju je takođe važno jer smetnje utiču na to da vas se čuje i razume. „Odvojite vreme da oba partnera mogu da razgovaraju o osećanjima ili situacijama, bilo da su to finansije, deca ili karijera, kao i o događajima koji se dešavaju u njihovim životima.
 

2. AFIRMACIJE SU VAŽNE

Aleks je došao do zaključka da su afirmacije veoma važne: „Morate da  izrazite zahvalnost za nešto za šta su se potrudili da urade za vas, dajte kompliment za novu frizuru, novu odeću ili nakit. „Afirmacije su nešto što prirodno dajete jedno drugom na početku vaše veze, ne treba da prestanu samo zato što ste se venčali.

3. MEĐUSOBNO POŠTOVANJE

Poštovanje mora da se zasluži, ali to bi trebalo da bude glavno pravilo u brakovima i ono koje bi moglo da spase parove od razvoda. Rekao je: „Svi smo mi pojedinci i imamo različita mišljenja, ciljeve i vrednosti, tako da ako ne poštujemo te razlike to može dovesti do neprijateljstva i ogorčenosti.

4. FIZIČKI KONTAKT

Fizički kontakt i intimnost su neophodni za zdrav odnos. Stručnjak je objasnio da jednostavne radnje, poput držanja za ruke ili čina vođenja ljubavi, učvršćuju vezu između parova. Dodao je da fizički kontakt podstiče telo da oslobađa hemikalije kao što su norepinefrin, dopamin i serotonin, koji pomažu u stvaranju faktora dobrog osećanja. Bez fizičkog kontakta par bi mogao da izgubi blisku vezu koju imaju i da se razdvoji, objasnio je Aleks.

5. LIČNI PROSTOR

Svi smo mi pojedinci i moramo da se držimo svoje individualnosti, objasnio je Aleks. Rekao je: „To  u koga se vaš partner zaljubio kada ste se prvi put upoznali i najbolji način da to zadržite je da nađete malo vremena za sebe. Trenutak za razmišljanje, obradu svojih misli i ideja. „Uživajte u samoći i nezavisnim interesovanjima od meditacije do avanturističkih sportova, hobija ili društvenih grupa. „Lično vreme takođe vraća svež razgovor i iskustva u vezu.“

6. ULOŽITE NAPOR

Ulaganje napora je toliko važno i da bi ovo bilo jednostavno pravilo za brak moglo bi sprečiti neke parove da se raziđu. Da bi veza bila uspešna, morate da radite na tome, objasnio je Aleks. Ali ne samo da radite na tačkama istaknutim na ovoj listi, već i da razmišljate o tome šta ste možda uradili kada ste izlazili u ranoj fazi vaše veze. Male stvari kao što su doručak u krevetu, kupovina omiljenog cveća vašem partneru, rezervisanje vremena samo za vas dvoje u lepom restoranu ili vikend u gostima su važne. Aleks je rekao: „Odaberite nešto što je relevantno za vas kao pojedinca, ali i kao par. Ulaganje napora u svoj izgled takođe pokazuje da ulažete u sebe i brak. „Dobar osećaj kako izgledate gradi samopouzdanje, privlačnost i želju da želite da provedete vreme jedno sa drugim.

7. BUDITE ISKRENI

Aleks tvrdi da je ovo najteže.
Pojasnio je ovu tezu na sledeći način: „Ako se komunicira na ispravan način, iskrenost može istaći i pomoći u rešavanju razlika u mišljenjima ili smetnji. „Važan je način na koji predstavljate iskrenost jer se previše direktno, otvoreno, bezosećajno ili sarkastičan može smatrati agresivnim, što je kontraproduktivno. „Način na koji primate istinu je takođe važan, zato ih uvek potvrdite, nikada ne odbacujte i ne koristite ovu iskrenost protiv svog partnera tokom bilo kakve žestoke svađe koju možete imati u budućnosti, jer ćete izgubiti njihovo poštovanje i poverenje.
 

8. NIKADA SE NE UPOREĐUJTE

 „Brak bez malo neslaganja može čak da ukaže na to da neko u vezi ne izražava svoje prave misli ili osećanja i zapravo dopušta da se njihove osnovne emocije zatrule. „Neslaganje u braku može biti prilično zdravo, jer svi imamo različite misli i mišljenja, sve dok bilo koji nesporazum ne dominira ili ne vodi do emocionalnog ili fizičkog zlostavljanja.

Ono što je od presudnog značaja  je izbegavanje poređenja, rekao je Aleks, jer je upoređivanje sa drugim parovima ili vezama nemoguća situacija.

 

Komentari (0)
Loading