Ekspert za DOJENJE otkriva: Ovo su najčešće zablude koje majke imaju!

Vesti 22.01.2022 12:34 0

AKO dojite, možda će vam se činiti da je lista stvari koje možete ili ne smete da radite postala još duža

Ekspert za DOJENJE otkriva: Ovo su najčešće zablude koje majke imaju!

unsplash.com

Jedna od najčešćih zabluda, o dojenju je da morate dramatično da povećate unos kalorija. Stručnjaci kažu da to ne morate da radite, a takođe ne morate ništa posebno da jedete. Dovoljno je samo da budete sigurni da jedete zdravu, uravnoteženu, hranljivu ishranu.

Stručnjaci u SAD su prethodno sastavili studiju koja se bavila brojem kalorija koje žene treba da unose tokom trudnoće. Došli su do zaključka da žene ne bi trebalo da unose više od 300 kalorija dnevno.

Druga zabluda, kažu stručnjaci, je da morate piti više tečnosti da biste mogli da dojite. Prethodna studija je navela da su trudnice izložene riziku od dehidracije. Jedan stručnjak koji je napravio studiju o tome da li je ženama potrebno više tečnosti ili ne, Roslin E Iesanmi je rekla: „Nema dovoljno dokaza koji bi ukazali da je  povećan unos tečnosti nešto  što će majkama koje doje verovatno biti potrebno da zadovolje svoje fiziološke potrebe.


Ekspert za dojenje Liza Krejven je objasnila: „Ako primetite da vam se smanjuje proizvodnja majčinog mleka, kao i umor i tamno obojen urin – to je znak dehidracije. „Žene koje doje često mogu da osećaju žeđ i dehidraciju zbog proizvodnje majčinog mleka, pa se pobrinite da pijete dovoljno tečnosti – voda, mleko i nezaslađeni voćni sok su dobre opcije. „Takođe, uvek treba da budete sigurni da imate piće pri ruci kada se smestite da nahranite bebu. Pijte da biste zadovoljili žeđ, ali nemojte preterivati – nema dokazane veze između unosa tečnosti i snabdevanja mlekom.“

ŠTA TREBA DA IZBEGAVATE

Stručnjaci kažu da postoje neke stvari  kojima treba da vodite računa i da ih ne konzumirate previše. Rekli su da ne treba da jedete više od dve porcije masne ribe (na primer, sveže tunjevine, sardine, skuša, pastrmka) nedeljno. To je zato što sadrže visoke nivoe žive, što može oštetiti nervni sistem vaše bebe u razvoju. Takođe bi trebalo da izbegavate da unosite previše kofeina tokom dojenja, jer  to može zadržati vašu bebu budnom ili je učiniti neobično nervoznom.

 


 

Komentari (0)
Loading