PAKLENI ŽIVOT MUSOLINIJEVE ĆERKE Hitlera je IDEALIZOVALA, zbog porodične tragedije odrekla se oca, pa završila iza REŠETAKA, a knjigu koji je napisala zatresla je SVET!

Vesti 08.03.2022 11:13 0

"Vi mi više niste otac. Ne želim više da nosim prezime Musolini", napisala je u pismu svom ocu odmah nakon pogubljenja njenog supruga. Priča o Edi Ciani, Musolinijevoj najstarijoj ćerki i danas može izazvati mnogo emocija

PAKLENI ŽIVOT MUSOLINIJEVE ĆERKE Hitlera je IDEALIZOVALA, zbog porodične tragedije odrekla se oca, pa završila iza REŠETAKA, a knjigu koji je napisala zatresla je SVET!

Profimedia

Činilo se da je privilegovana miljenica diktatora izgubila voljenog muža zbog politike. Njen otac je dozvolio da se njegov zet pogubi i time zapečatio njegovu sudbinu. 

Porodica Musolini nije bila primer idealne porodice na koju bi Italijani u to vreme mogli da se ugledaju. I pre nego što je počeo da se bavi politikom, Benito Amilkare Andrea Musolini je važio za brutalnu, agresivnu osobu, bez ikakvog poštovanja prema ženama. Nije poštovao svoju ženu, Rakelu, i varao ju je godinama. A proširenje porodice u ovom slučaju ništa nije promenilo. Benito Musolini i njegova supruga imali su petoro dece : Edu (rođenu pet godina pre venčanja), Vitoriju, Brunu, Romana i Anu Mariju, dok se Andrea godinama rukovodio principom:

Žene su tu da se tuku i da vam rađaju decu

Kako je život u takvoj porodici uticao na njegovu decu? Nemamo informacija o ovome. Međutim, možemo pretpostaviti da njihovo detinjstvo nije bilo idila. Psiholozi napominju da često u ovakvim situacijama deca ne žele da zasnuju svoju porodicu. Eda Musolini se, međutim, udala sa 25 godina i imala troje dece. Njen izabranik bio je grof Galeako Ciano, sedam godina stariji od nje diplomirani pravnik, diplomata, novinar i kasnije fašistički političar.

Eda Ciano - najstarija ćerka Benita Musolinija

Brak sa Musolinijevom ćerkom je nesumnjivo bio veoma koristan za ambicioznog diplomatu. Međutim, kaže se da njihov odnos nije bio samo politička kalkulacija. Eda i Galeako su smatrani ljubavnim parom. To, međutim, ne znači da je Musolinijev zet izbegavao suprotni pol. Nije bio veran svojoj ženi. A već tada se znalo da nije izbegavao da posećuje javne kuće.

- Eda je bila lepotica, a Galeako, kao i njegov svekar, nije bio uzor vernosti. Uprkos tome, njihov brak se može smatrati srećnim. Oboje su postali skoro podjednako popularni kao i kraljevski par - napisao je biograf Benita Musolinija, Goran Hag.

Međutim, ne može se poreći da je karijera grofa Ciana uzela maha nakon braka sa ćerkom Musolinija. Zahvaljujući tome, političar je, uprkos svojoj mladosti i malom iskustvu, zauzimao sve više pozicije. Tako je, neposredno nakon venčanja, Galeako Ciano, između ostalog, postao Generalni konzul u Šangaju, šef službe za štampu svog tasta, ministar štampe i propagande, a od 1936. ministar inostranih poslova fašističke Italije .

Voljena Eda ga je, naravno, pratila u diplomatske salone, istovremeno brinući o porodičnom životu . Supružnici su imali dva sina - Fabricia i Marcia, i ćerku - Raimondu.

PAKLENI ŽIVOT MUSOLINIJEVE ĆERKE Hitlera je IDEALIZOVALA, zbog porodične tragedije odrekla se oca, pa završila iza REŠETAKA, a knjigu koji je napisala zatresla je SVET!

Profimedia

 

Međutim, nisu živeli "srećno do kraja života". Od početka je njihov odnos bio povezan sa politikom. Nisu mogli ni zamisliti da će se sve završiti tragedijom koja će zauvek ostaviti traga na porodicu Musolini i zapečatiti pad Benita.

Eda Ciano i njen muž su sada pomalo zaboravljeni u istoriji. Oni su, međutim, 1930-ih imali značajan uticaj u diplomatskom društvu. Putovali su mnogo i isto toliko održali važne sastanke - uostalom, bili su predstavnici fašističke Italije. Tako da su ušli u njihove udžbenike ne samo zbog okolnosti smrti grofa Ciana. Bilo je to jedno od poslednjih putovanja pre izbijanja rata. 

Kao što smo ranije spomenuli, Musolinijeva ćerka je sa suprugom posetila Poljsku. Bilo je to 1939. Eda Ciano je došla u Poljsku vozom sa italijanskom delegacijom. Bila je to zvanična poseta ministra spoljnih poslova i njegove supruge. Diplomate su posetile Varšavu, Krakov i Bjelovešku šumu. Oni su se sastali sa tadašnjim poljskim ministrom spoljnih poslova Jozefom Bekom i predsednikom Ignacijem Moščickim. 

Italijanska delegacija je krenula u lov sa poljskim političarima. Eda Ciano je tog dana ulovila dve divlje svinje i jednog risa. Prema „Dzienniku Białostocki“ u Bjalovježi: „Gospođa Edda Ciano je prvi put u životu odstrelila veliku divljač. Stoga je, prema staroj lovačkoj tradiciji, prošla takozvano „lovačko krštenje“, koje se sastojalo u mazanju čelo krvlju ubijene životinje. Prisutni su čestitali grofici Ciano na velikom uspehu. Lov je bio uspešan. Vreme je bilo oblačno, ali slab mraz i tanak sloj snega su ga učinili lakše loviti divljač.

Poseta italijanskih delegata protekla je u prilično dobroj atmosferi. Ipak, nije bilo bez glasina o navodnim problemima i incidentima tokom njihovog boravka u Poljskoj. Leon Noel, francuski ambasador, napisao je u svojim memoarima: „Grofica Eda se požalila u jednom od varšavskih časopisa.

Ubrzo nakon što su Italijani otišli, počeo je pakao. Čehoslovačka je okupirana samo dve nedelje kasnije, a Evropa je svakim danom bila sve bliže izbijanju rata. Rat koji je sve promenio. 

Ubrzo se mnogo toga promenilo za samu porodicu Ciano. Godine 1943. grof je počeo da ima drugačije stavove od svog tasta. Posmatrao je situaciju u Evropi i zalagao se za promenu „fronta”. Želeo je da raskine savez sa nacistima i pređe na drugu stranu. Podržao je i uklanjanje Benita Musolinija sa vlasti. Nakon što je zajednica Musolinija povratila vlast, uhapšen je zbog izdaje. I iako je Eda molila svog oca za milost prema njenom mužu i ocu dece, Musolini nije imao milosti. Grof Ciano je streljan januara 1944. 

Gledajući unazad, čini se da je ova odluka zapečatila mržnju Italijana prema Musoliniju. Uostalom, porodica im je izuzetno važna, a Benito Musolini je svog zeta osudio na smrt. Šta se onda desilo sa Edom?

"Vi mi više niste otac. Ne želim više da nosim prezime Musolini", napisala je ona nakon smrti svog supruga.

Eda Ciano se tada sakrila sa decom u Švajcarsku. Posle rata se vratila u domovinu, gde je osuđena na dve godine zatvora zbog podržavanja fašizma. Objavila je svoju autobiografiju „La mia vita“, kao i mužev dnevnik. Knjigu je napisao i njihov sin Fabricio Ciano. Zove se "Kad je deda pucao na tatu"

Takođe vredi dodati da je, prema nekim izvorima, grof Ciano pokušao da se spase po svaku cenu. Dok je još bio u zatvoru, trebalo je da piše samom Vinstonu Čerčilu, želeći da mu preda važna dokumenta. Želeo je da ga Saveznici vide kao saveznika, a ne kao fašistu i Musolinijevog bliskog saradnika. Istorija porodice Ciano je bila tragična, ali podsetimo da grof nije bio „nevin“, neupućen u politiku. To je, pre svega, tragedija porodice i dece koja ne razumeju situaciju, čiji je „deda ubio tatu”.

Kakvi su bili Edini stavovi? Podržavala je politiku svog oca i, naravno, svog muža. Takođe nije krila svoje simpatije prema nacistima. O Adolfu Hitleru je napisala da "nije bio psihopata ili neurotičar. Bio je čovek, veoma ljudski". Posle rata nije demantovala ove izjave, što može biti iznenađujuće kada se pogleda istorija njene porodice.

Moglo bi se reći da je priča o porodici Benita Musolinija materijal za film. Nije ni čudo što se Holivud konačno setio njene sudbine. Čini se da je trenutno najpoznatiji film na ovu temu produkcija „Musolini i ja” u kojoj glume Suzan Sarandon i Entoni Hopkins.

 

Komentari (0)
Loading