Ova SRPSKA imena su popularna u HRVATSKOJ: Nose jaka simbolička značenja, zbog toga ih roditelji biraju za svoju decu

Vesti 28.04.2022 09:28 0

Originalnost ne poznaje granice, ali izgleda da se i lako širi

Ova SRPSKA imena su popularna u HRVATSKOJ: Nose jaka simbolička značenja, zbog toga ih roditelji biraju za svoju decu

Shutterstock

 

Neka imena su po žvotinjama, kako bi se deci prenela snaga i jačina, druga su prema imenima glumaca, pevača, fudbalera, jer se time smatra da će beba na početku svog života poprimiti karakteristike uspešnih ličnosti.

Neka imena su obeležena duhom prošlosti, neka se nasleđuju, druga se smišljaju.

Originalnost ne poznaje granice, ali izgleda da se i lako širi, te tako neka imena postaju veoma popularna i van granica naše države, a važe za srpska.

Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske svake godine objavljuje statistički prikaz za prethodnu godinu, u kome navodi po 50 napopularnija imena za devojčice i dečake.

Zanimljivo je da su se kao najčešća tri imena pojavila ona koja su u Srbiji godinama popularna, pa mali naslednici i naslednice nose baš njih.

SOFIJA

Ime Sofija (gr. Σοφία) dolazi iz grčke reči "sophos" što znači "mudrost", pa bi značenje imena bilo „ona koja je mudra“,   „osoba koja je pronicljiva“, „mudrica“. 

Korištenje imena Sofija za devojčice datira natrag do doba antičke Grčke i rimske kulture, i često je dodeljivana devojčicama jer opisuje moralne kvalitete. 

NADA

Postoje dve osnovne etimološke hipoteze koje su u vezi sa poreklom ženskog imena Nada, i po prvoj je u pitanju slovenska ili čak i srpska osnova imena, od reči „nada; nadanje; nadati se“, u značenju – verovati; imati vere; imati nadanja; očekivati; želeti ostvarenje nekih ciljeva ili želja.

Druga teorija, smatra da je ime nada poreklom od arapske reči tj imena „Nadiyya“, a sa pravim značenjem plemenita; ljubazna; velikodušna; dobrodušna; draga; mila; darežljiva.

Žensko ime Nada, ima značenje „ona koja veruje“; „osoba koja je pozitivna“; „ona koja je dobra; plemenita i velikodušna“; „žena koja je požrtvovana“; „ona koja ne gubi snagu i volju“; „žena koja donosi veru u bolje sutra“; „ona koja se nada i koja je pozitivna osoba“. 

PETAR

Muško lično ime Petar, spada u grupaciju najpopularnijih hrišćanskih imena, ali je pak u raznim varijacijama prisutno u brojnim zemljama sveta:

Ženski oblik imena Petar jeste Petra, a oba imena imaju u svome „izvornom“ prevodu značenje „stena, kamen, oslonac“.

Imendan tj „dan imena“ Petar, proslavlja se u Bugarskoj 29. juna svake kalendarske godine.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading