Poljakinja je UMRLA zbog ZAKONA o zabrani abortusa, a AMERIKANKE sada strahuju od iste SUDBINE: Ovo su pravila koja važe u SRBIJI!

Vesti 06.05.2022 11:27 0

Iako je davne 1973 donet zakon o legalizaciji abortusa na čitavoj teritoriji Amerike, gotovo 40 godina posle situacija bi mogla da se promeni

Poljakinja je UMRLA zbog ZAKONA o zabrani abortusa, a AMERIKANKE sada strahuju od iste SUDBINE: Ovo su pravila koja važe u SRBIJI!

Shutterstock

Prošle godine Ustavni sud Poljske je doneo odluku o zabrani abortusa, nakon čega je pokrenuta lavina nezadovoljstva, a žene su protestovale i javno i na društvenim mrežama. 

Deluje da slična sudbina čeka i Amerikanke s obzirom na to da je država Misisipi pokrenula ovo pitanje i traži apsolutnu zabranu. Vrhovni sud će konačnu odluku doneti u junu.

Kakva je situacija u Srbiji?

Abortus u Srbiji je legalan i nema naznaka da će se takva situacija promeniti. Iako su mišljenja o ovom postupku različita, najčešće dominira stav da žena ipak sama treba da odlučuje o svom telu.

- Legalizacija abortusa u Srbiji počela je pedesetih godina prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji, i to na ideologiji ravnopravnosti muškarca i žene - rekla je za BBC Violeta Besirević, redovna profesorka Pravnog fakulteta  u Beogradu.

Prema Zakonu o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, žene starije od 16 godina mogu da zahtevaju prekid trudnoće u prvih 10 nedelja, dok u kasnijem periodu o tome odlučuje konzilijum lekara i etički odbor. Lica mlađa od 16 godina uz saglasnost roditelja tako]e mogu da obave abortus. Bez obzira na zakonsko pravo, prekid trudnoće ne mogu izvršiti trudnice kada se utvrdi da bi se njime teže narušilo zdravlje ili ugrozio njen život.

 

Prekid trudnoće u Srbiji može se izvršiti:

Do navršene desete nedelje trudnoće — na osnovu saglasnosti lekara specijaliste akušerstva i ginekologije zdravstvene ustanove.

Od navršene desete nedelje trudnoće do navršene dvadesete nedelje trudnoće – na osnovu mišljenja konzilijuma lekara odgovarajuće zdravstvene ustanove.

Posle navršene dvadesete nedelje trudnoće – izuzetno, na osnovu mišljenja etičkog odbora zdravstvene ustanove. Posle navršene 10 nedelje trudnoće pobačaj se može izvršti u sledećim slučajevima:

  • kada se na osnovu naučno-medicinskih saznanja može očekivati da će se dete roditi sa teškim telesnim ili duševnim nedostacima;
  • kada se na osnovu medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti teško narušavanje zdravlja žene;
  • kada je do začeća došlo izvršenjem krivičnog dela (obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad maloletnim licem, obljuba zloupotrebom položaja, silovanje, zavođenje i rodoskrnavljenje).

 

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading