U ovom SELU hara ČUDAN poremaćaj: Majke rode DEVOJČICE, one se u 12. godini, preko NOĆI pretvore u DEČAKE

Vesti 13.07.2022 16:47 0

Naučnica je izvršila brojne testove na deci sa ovim poremećajem, uključujući bolne biopsije testisa, pre nego što je došla do odgovora šta se zaista dešava.

U ovom SELU hara ČUDAN poremaćaj: Majke rode DEVOJČICE, one se u 12. godini, preko NOĆI pretvore u DEČAKE

Shutterstock

Zbog genetskog poremećaja, jedna od 90 beba u selu Salinas u Dominikanskoj Republici rodi se kao devojčica, da bi se u pubertetu "pretvorila" u dečaka i dobila muške genitalije. Poremećaj se javlja kao rezultat nedostatka dihidrotestosterona u materici tokom trudnoće.

Ovo stanje je toliko uobičajeno da imaju žargonski naziv za decu sa ovim poremećajem - "guevedoces" ili u prevodu "penis sa 12".

Džoni, koji sada ima 31 godinu, rođen je kao devojčica i roditelji su ga prvo nazvali Felisiti. Ipak, kaže da se uvek više osećao kao dečak. "Oblačili su me u suknje i haljine da idem u školu. Međutim, to mi se nije dopalo, a nisu ni igračke za devojčice, sa kojima nisam želelo da se igram. Više sam voleo da jurim loptu sa dečacima“, rekao je Džoni za Bi-Bi-Si.

Mnogobrojna istraživanja na deci

Ovaj genetski poremećaj u medicini otkriven je 70-ih godina prošlog veka, kada je naučnica sa Medicinskog fakulteta Kornel u Njujorku, dr Džulijana Imperato, posetila Dominikansku Republiku. Izvršila je brojne testove na deci sa ovim poremećajem, uključujući bolne biopsije testisa, pre nego što je došla do odgovora šta se zaista dešava.

Nakon začeća, fetus ima ili par X hromozoma (ako je žensko dete) ili XY hromozoma (ako je muško dete). Međutim, prvih nekoliko nedelja u materici nismo ni jedno ni drugo, iako bebama oba pola u ovom periodu počinju da rastu bradavice“, objasnila je dr Imperato. "Približno osam nedelja nakon začeća, polni hormoni počinju da deluju na fetus. Ako je beba genetski muško, telo počinje da proizvodi hormon dihidrotestosteron, koji je odgovoran za formiranje muških reproduktivnih organa. Kod devojčica ovaj hormon se ne proizvodi", dodala je ona.

 

Tek u pubertetu niču penis i testisi Istražujući ovaj slučaj, dr Imperato je otkrila da je razlog zašto se dečaci u selu Salinas rađaju kao devojčice upravo nedostatak enzima koji pretvara testosteron u dihidrotestosteron. "Ovaj nedostatak je genetski poremećaj koji je prilično čest u Dominikanskoj Republici. Zato se dečaci rađaju bez penisa, odnosno kao devojčice.

Tek u pubertetu, dolaskom novog talasa testosterona, njihov organizam reaguje. i počinju da im rastu penis i testisi, a telo poprima muške karakteristike“, objasnila je doktorka.

Svojim istraživanjem otkrila je da ove promene ne dovode do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i da većina dece spremno prihvata svoj muški identitet, dok se vrlo mali broj njih odlučuje na operaciju uklanjanja penisa i ostaje žensko.

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (0)
Loading