TRAGEDIJA u domu Tare i Danijela: Njihova ćerka Sofija (1) zaspala je ZDRAVA, a ujutru je bila MRTVA, uzrok je OPASAN SINDROM

Vesti 20.09.2022 14:28 0

Kada su mama Tara i tata Danijel stavili svoju 15-mesečnu ćerku u krevet, nisu ni slutili da će to biti poslednji put kada su je videli

TRAGEDIJA u domu Tare i Danijela: Njihova ćerka Sofija (1) zaspala je ZDRAVA, a ujutru je bila MRTVA, uzrok je OPASAN SINDROM

Printscreen/Facebook

 

Mama Tara (37) je primetila da njenoj ćerki Sofiji curi nos, ali je to povezivala sa činjenicom da joj rastu zubići.

Uveče je legla kao da je prehlađena, ali je već ujutru odbijala hrani i nije imala apetit. Sasvim iznenadno, glava deteta je pala napred i njeni užasnuti roditelji su shvatili da ne može da otvori oči. Par je svoju devojčicu hitno odvezao iz svog doma u Borehamvudu u Hertfordširu u bolnicu. Samo nekoliko sati kasnije, Sofija je nažalost pala u nesvest i više se nije probudila.


Sofija je umrla od retkog stanja mozga zvanog arteriovenska malformacija (AVM) - abnormalne veze između arterija i vena koja remeti normalnu cirkulaciju krvi. Sada Sofijini roditelji dele svoju priču dok pokušavaju da podignu svest o bolesti. 

 

 

- Sofija je u ponedeljak uveče otišla u krevet srećna i zdrava beba, a do utorka popodne je bila van svesti - ispričala je njena majka.


Agonija se nastavljala. Očekivali su da im doktori nešto kažu i da dođe do poboljšanja stanja. Ali se to, nažalost, nije desilo.

Tara je pogledala svoju ćerku i rekla da misli da je videla poslednji dah. „Počela sam da vrištim“, rekla je.

 - Ušla  sam u bolnicu sa svojim jednoipogodišnjim detetom, a otišla sa uspomenama na nju. Bilo mi je slomljeno srce. 

Doktori su ih upozorili da se raspitaju da li je trudnoća bila problematična da bi zaključili zašto je došlo do tog problema. Sofijina mama je rekla da dok je imala gestacijski dijabetes tokom trudnoće sa Sofijom, nikada nije bilo nikakvih drugih problema. Opisala je Sofiju kao 'divnu srećnu bebu', devojčica je bila čila i zdrava i nikada nije imala neke ozbiljne zdravstvene probleme.

- Stalno su me pitali da li je ikada imala napade ili probleme sa govorom ili očima, ali nije imala ništa - bili su tako šokirani. Posle jednog dana u bolnici otkriveno je da je Sofija pretrpela AVM.

Tara je rekla da je "sve bilo mutno" i da su je lekari stalno upozoravali da joj je ćerka zaista loše. Činilo se da Sofija nije imala nikakve bolove i nije imala napade - što znači da zaista nije bilo mnogo znakova da se njeno stanje pogoršava. 

 


- Njen razvoj je tekao kao kod svakog drugog deteta njenog uzrasta. Puzala je, hodala i govorila nekoliko reči i nikada nije bila u bolnici - dodala je ona.

 

Tek kada je pala u nesvest i došla na detaljna ispitivanja, saznali su da je u pitanju bolest mozga arteriovenska malformacija.

Šta je arteriovenska malformacija?


Arteriovenska malformacija je splet loše formiranih krvnih sudov. Takvi sudovi su skloniji jačem krvarenju nego kod krvnih sudova koji imaju normalnu funkcij i mogu se pojaviti bilo gde u telu. AVM mozga su od najopasniji zbog oštećenja arterija koje izazivaju kada krvare. Ako se krvarenje dogodi u mozgu, to može izazvati moždani udar koji može biti potencijalno opasan po život. Veoma je retka pojava i javlja se kod manje od jednog procenta opšte populacije.

Uzrok: Nije poznato zašto nastaje AVM. AVM na mozgu je obično urođen, što znači da se neko rodi sa tim problemom, ali obično nije naslednan. Ljudi verovatno ne nasleđuju AVM od svojih roditelja i verovatno ga neće preneti na svoju decu. Smatra se da nastaju kada se krvni sudovi loše formiraju u materici.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading