Najmlađi ASTRONOM na svetu: Ima samo 8 godina i već je otkrila ASTEROIDE i sarađuje sa NASOM

Vesti 01.05.2022 16:00 0

Dok je Nikol Oliveir još uvek učila da hoda, raširila je ruke prema nebu kako bi posegnula za zvezdama. Danas ova brazilska devojka ima samo osam godina, ali je već poznata kao najmlađi astronom na svetu. Kao deo NASA-inog programa, ona traži asteroide, učestvuje na međunarodnim seminarima i sastaje se sa vodećim stručnjacima za svemir i nauku u svojoj zemlji

Najmlađi ASTRONOM na svetu: Ima samo 8 godina i već je otkrila ASTEROIDE i sarađuje sa NASOM

Shutterstock/YouTube Pr.

Soba male Nikol puna je postera solarnog sistema, minijaturnih raketa i figura Ratova zvezda. Njena ljubav prema svemiru je toliko velika da je u mladim godinama uspela da uspostavi saradnju sa NASA  agencijom u kojoj se za tu poziciju prijavljuju stotine odraslih osoba, navodi portal France24 .

Nikolinha, kako je zovu, radi na računaru i proučava slike neba na dva velika ekrana. Cilj projekta pod nazivom "Lovci na asteroide" je da približi nauku mladima dajući im priliku da sami dođu do svemirskih otkrića. Projekat sprovodi International Astronomical Search Collaboration, program građanskih nauka povezan sa NASA -om, u saradnji sa brazilskim Ministarstvom nauke.

Nikol je do sada uspela da pronađe 18 asteroida. - Daću im imena brazilskih naučnika ili članova moje porodice, poput moje majke ili oca - rekla je živahna devojčica za AFP.

Ako njeni nalazi budu potvrđeni, što može potrajati nekoliko godina, Nikol će postati najmlađa osoba na svetu koja je zvanično otkrila asteroid. Tim bi oborila rekord 18-godišnjeg Italijana Luiđija Sanina. - Ona zaista ima oko za to. Odmah primećuje tačke na slikama koje liče na asteroide i često savetuje svoje drugove iz razreda kada nisu sigurni da li su ga zaista pronašli - rekao je Heliomarzio Rodrigues Moreira, Nikolin učitelj astronomije u privatnoj školi.

U brazilsku školu je stigla zahvaljujući svojoj spretnosti, jer je dobila stipendiju. - Najvažnije je da svoje znanje deli sa drugom decom. Ona doprinosi širenju nauke - dodao je Rodrigues Moreira. Nikolinjina porodica se ranije ove godine preselila u Fortalezu zbog stipendije. Njen otac, informatičar, mogao je da zadrži posao i radi od kuće.

 

 

- Kada je imala dve godine, podigla je ruke prema nebu i zamolila me: "Mama, daj mi zvezdu" - rekla je njena majka, 43-godišnja Zilma Janaca, koja radi u zanatskoj industriji.

- Razumemo da je njena strast prema astronomiji ozbiljna. Kad nas je za rođendanski poklon zamolila za teleskop, imala je samo 4 godine. Nisam čak ni znala šta je teleskop - dodala je Zilma.

Nikol je toliko čeznula za teleskopom da je rekla roditeljima da će ga zameniti za sve svoje buduće rođendane. Ipak, takav poklon bio je preskup za porodicu i devojčica ga nije dobila sve dok nije napunila 7 godina. Tada su se svi njeni prijatelji dogovorili da kupe poklon kako bi Nikol ispunila njen san.

Kako je pametna devojka nastavila školovanje, upisala se na kurs astronomije. Na svom Jutjub kanalu Nikol je intervjuisala uticajne ličnosti poput brazilske astronomke Duilia de Mello, koja je bila uključena u otkriće supernove pod imenom SN 1997D.

Oliveira je prošle godine otputovala u glavni grad Brazila, gde se srela sa ministrom nauke, kao i sa astronautom Markosom Pontesom , jedinim Brazilcem ikada u svemiru.

Što se tiče sopstvenih ambicija, Nikol želi da postane svemirski inženjer. - Želim da napravim rakete. Želela bih da odem u svemirski centar Kennedi u NASA -i na Floridi i vidim njihove astronomske brodove - rekla je ona. Osim toga, želi da sva deca u Brazilu imaju pristup nauci.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading