Jednojajčane BLIZNAKINJE su odrasle u različitim ZEMLJAMA: Nakon mnogo GODINA podvrgnute su TESTOVIMA i evo koliko se RAZLIKUJU

Vesti 03.11.2022 09:43 0

Jednojajčane bliznakinje su odvojeno odgajane u SAD i Južnoj Koreji, a 45 godina kasnije su se srele i postale predmet obimne studije

Jednojajčane BLIZNAKINJE su odrasle u različitim ZEMLJAMA: Nakon mnogo GODINA podvrgnute su TESTOVIMA i evo koliko se RAZLIKUJU

Shutterstock

Studija o jednojajčanim bliznakinjama, gde je jednu podigla njena biološka porodica u Južnoj Koreji, a drugu usvojila porodica u Sjedinjenim Državama, dodaje nove informacije ograničenoj literaturi o blizancima odgajanim u različitim porodicama i zemljama. Južnokorejski bliznakinja i američka bliznakinja srele su se prvi put u Južnoj Koreji u septembru 2021.


One su inače razdvojene pod vrlo neobičnim okolnostima. Rođene su 1974. godine u Seulu u Južnoj Koreji. Sa dve godine, baka po majci ih je odvela na prepunu pijacu u Južnoj Koreji, ali se kući vratila sa samo jednom devojčicom. Druga sestra se izgubila u gomili. Kasnije je pronađena kako luta sama i odvedena je u udaljenu bolnicu gde su joj dijagnostikovane male boginje. Njena porodica je objavila letke i čak se pojavila na televiziji kako bi proširila vest o njenom nestanku, ali njihovi napori da je pronađu bili su uzaludni.
Jednojajčane BLIZNAKINJE su odrasle u različitim ZEMLJAMA: Nakon mnogo GODINA podvrgnute su TESTOVIMA i evo koliko se RAZLIKUJU

Shutterstock

 

Izgubljena devojčica ubrzo je smeštena u hraniteljsku porodicu, a ubrzo je i usvojena. Usvojio ju je par iz SAD, a u svoj novi dom stigla je dva dana pre Božića 1976. godine. Nekih 45 godina kasnije, identične bliznakinje su ponovo spojene nakon što je jedna američka sestra predala uzorak svog DNK u okviru južnokorejskog programa za lociranje izgubljenih članova porodice.

Njihova priča je sada u centru intrigantne naučne studije. Kao identične bliznakinje, sestre dele iste gene. Naučnici žele da provere koliko su slični, ili koliko su različiti, s obzirom na njihovo veoma različito vaspitanje.

Dva naučna istraživača, jedan u SAD i jedan u Južnoj Koreji, detaljno su ispitali sestre koji žive u različitim zemljama. Obe sestre su ispitivane o njihovom poreklu i porodičnom okruženju, testirane da bi se izmerili različiti aspekti inteligencije, da bi se procenila njihova ličnost, mentalno zdravlje, zadovoljstvo poslom i fizičko zdravlje.

- Uprkos odrastanju u veoma različitim kulturama i domaćinstvima, identične bliznakinje imaju veoma sličnu ličnost- otkrili su istraživači. - Obe su vredne, orijentisane na posao, dobro organizovane, uživaju u sportu i teže dostignućima - dodali su. Sestra koja je odgajana u Koreji odrasla je u porodičnoj atmosferi koja je pružala veću podršku i koheziju gde se podsticao lični razvoj. Nasuprot tome, američka sestra je odgajana u strogoj, više verski orijentisanoj sredini sa većom količinom porodičnih sukoba, opisali su istraživači.

U skladu sa razlikama u američkoj i korejskoj kulturi, sestra odgajana u Americi je izjavila „da se oseća autonomno i veruje da su svi članovi kolektiva ravnopravnog statusa“, ​​dok korejska sestra „sebe doživljava kao deo kolektiva i prihvata hijerarhiju i nejednakost unutar tog kolektiva.U skladu sa zajedničkom genetikom, identične bliznakinje su bile slične po visini i težini i obe imaju dijabetes. Obe su takođe bile podvrgnute operacijama u tinejdžerskim godinama kako bi im uklonili tumore iz jajnika, prenosi Big Think.
 

Komentari (0)
Loading