Novi ZAKON je šokirao sve: Talibani sve više OGRANIČAVAJU žene u Avganistanu

K.Ć. Vesti 04.12.2022 19:00 0

Talibani oduzimaju više prava avganistanskim ženama

Novi ZAKON je šokirao sve: Talibani sve više OGRANIČAVAJU žene u Avganistanu

Shutterstock

Žene koje žive u prestonici ne smeju da uđu u parkove i zabavne parkove, niti mogu da koriste bazene i teretane. Iako se zakon trenutno odnosi samo na Kabul, očekuje se da će uskoro biti uveden širom Avganistana.

„Jednog dana bi nam mogli reći da žene više ne mogu da napuštaju svoje domove“, rekla je jedna mlada studentkinja. U Avganistanu je sve moguće.

Talibani su zabranili ženama da ulaze u gradske parkove i zabavne parkove. Novo pravilo, uvedeno ove nedelje, dodatno istiskuje žene iz javnog prostora koji se stalno smanjuje. Već im je zabranjeno da putuju bez muške pratnje i prisiljeni su da nose hidžab ili burku. U većem delu zemlje više od godinu dana zatvorene su i srednje škole za devojčice.

„Nema škole, nema posla... trebalo bi bar da imamo gde da se igramo sa decom“, rekla je jedna žena koja može da gleda svoju decu kako se igraju u parku samo kroz prozor susednog restorana u intervjuu za BCC.

„Samo nam je dosadno i umorni smo od toga da budemo kod kuće po ceo dan, naši umovi su umorni."

Iznenađeni su i vlasnici zabavnih parkova. Habib Jan Zazai, suvlasnik zabavnog parka u Kabulu, strahuje da će morati da zatvori posao u koji je uložio 11 miliona dolara i koja zapošljava preko 250 ljudi.

„Deca neće doći sama, bez žena“, rekao je za Gardijan.

Komentari (0)
Loading