SUDSKA ODLUKA: Mora da PLATI bivšoj ženi više HILJADA EVRA zbog obavljanja kućnih poslova!

Vesti 03.11.2021 16:16 0

Kineski sud za razvode naložio je jednom muškarcu da svojoj supruzi isplati 6,700 evra kao kompenzaciju za kućne poslove tokom njihovog petogodišnjeg braka

SUDSKA ODLUKA: Mora da PLATI bivšoj ženi više HILJADA EVRA zbog obavljanja kućnih poslova!

unsplash.com

Prema novom građanskom zakonu koji je stupio na snagu u januaru ove godine, bračni drug može tražiti odštetu od svog partnera, ako je bio primarni staratelj dece, starijih roditelja ili je radio većinu neplaćenih poslova u domaćinstvu. O iznosu bi trebalo pregovarati, ali ako to ne uspe onda će o tome odlučiti sud.

Sud u Pekingu presudio je da muž, Čen, mora svojoj sada bivšoj ženi Vang da plati sumu od 50.000 juana, to jest oko 6.700 evra, zato što nije radio kućne poslove.

Čen je prepustio čuvanje njihobog detat ženi, dok je on išao na posao i "nije mario za bilo kakve poslove niti učestvovao u njima", istakla je Vang na sudu.

Par se venčao 2015, ali su se razlišli tri godine kasnije, a njihov sin je potom nastavio da živi sa majkom.

Čen je prošle godine podnela zahtev za razvod, ali Vang je u početku bila nesklona, navode lokalni mediji. Kasnije je pristala i zatražila podelu imovine i novčanu nadoknadu. Pored kompenzacije od 6,700 evra, Vang je takođe tražila starateljstvo nad sinom i mesečnu isplatu od 270 evra.

Predsedavajući sudija, Feng Miao, rekao je da se podela imovine odnosi na "materijalnu imovinu", u koju je nemoguće uključiti kućne poslove.

Kućni poslovi, mogu poboljšati sposobnost drugog supružnika, koji nije "primoren" da ih obavlja, da postigne lični, individualni akademski razvoj, a to se ne odražava na materijalnu imovinu. Veruje se da je ovaj slučaj prvi koji je odredio novčanu vrednost kućnih poslova.

Presuda je izazvala debatu na društvenim mrežama u Kini o finansijskoj vrednosti kućnih poslova, koje u heteroseksualnim vezama i braku najčešće obavljaju žene, pokazalo je više istraživanja.

Podaci kineskog Nacionalnog biroa za statistiku otkrivaju da su udate žene provodile dvostruko više vremena obavljajući kućne poslove od svojih muževa u 2016. godini, što je odnos veći od cifara zabeleženih za 1996. godinu.

Više od 427.000 ljudi odgovorilo je na onlajn anketu kineske medijske kuće Feniks Vikli, koja je pitala da li je kompenzacija tačna, pogrešna, premala ili prevelika. Skoro 94 odsto je reklo da je ovo pravilan postupak, ali nedovoljna cifra. 

- Svako ko je radio kućne poslove zna da obavljanje kućnih poslova nije lakše nego ići na posao, često je teže - glasio je jedan komentar ispod ankete.

Komentari (0)
Loading